Новинки літератури 2015 року

Фото книги

Назва

Анотація

Театр і кіно: для дітей серед.шк.віку / авт.-упорядник О.Є. Балазанова; худож.-оформлювач В.М. Карасик. – Х .: Фоліо, 2015. – 316 с. : іл.

З давніх-давен людина прагнула не тільки хліба, а й видовищ. Так у Середземномор’ї з’явився давньогрецький античний театр, якому ще раніше передували храмові дійства…

Саме про народження театру, про його національні і фанрові різновиди ви дізнаєтесь, прочитавши цю книжку. До того ж читач знайде в нашій енциклопедії докладну оповідь про цирк, кіно, мультиплікацію та професії, що з ними пов’язані. І, звичайно, ми розповімо про найвідоміші кінофестивалі та кіно нагороди.

 

Оксанен, Софі. Коли голуби зникли: роман / Софі Оксанен; пер.фін. Ю.Я.Зуб; худож.-оформлювач Д.О.Самойленко. – Х. : Фоліо, 2015. – 378 с.

Софі Оксанен (нар. 1977 р.) – фінська письменниця з естонським корінням, тому не дивно, що її твори присвячені історії Естонії. Її дебютом став роман «Сталінські корови» (2003), через 5 років був надрукований роман «Очищення».

«Коли голуби зникли» - третій роман письменниці про Естонію, яка пережила у 40-х роках ХХ століття подвійну окупацію – СРСР, нацистської Німеччини і знову СРСР, - а також війну. У центрі оповіді – історія красуні Юдит та її чоловіка Едгара. Пристосовуючись до кожної наступної влади, ставши зрадником і карателем, Едгар служив тим режимам, які знищували естонський народ. Щоб приховати свою співпрацю з фашистами, він підробив уже при Совєтах документи на чуже ім’я. але навіть двадцять років по тому, в 60-ті роки, страх – його вічний супутник.

Камерич, Меліна. Туфлі до вручення «Оскара»: повість / М.Камерич; переклад з босн. К.Калитко; худож.-оформлювач О.Г.Жуков. – Х. : Фоліо, 2015. – 186 с.

О’Генрі колись написав, що для повноти життя людина повинна пережити бідність, любов та війну. У книжці «Туфлі до вручення «Оскара» усе це в достатній кількості, тож її можна вважати експрес-курсом із пізнання життя.

Український переклад Меліни Камерич – перший на східнослов’янських теренах. Так само вперше до українського читача приходить Боснія і Герцоговина – «маленька горда країна», де співіснують важке воєнне минуле, складне політичне теперішнє, страшенно цікава культура і досвід великої людяності та сили духу. «Туфлі до вручення «Оскара» - книжка національна і жіноча, й водночас достатньо міцна для великого світу.

У цій книзі багато пошуків ідентичності та ще більше любові. Вона схожа на дихання. Вона належить до тих книжок, після яких уже не будеш таким, як раніше.

Ґлінн, Алан. Кривава земля: роман / Алан Ґлінн; пер.з англ.. В.К.Горбатька; худож.-оформлювач Д.О.Самойленко. – Х. : Фоліо, 2015. – 478 с.

Алан Ґлінн (нар. 1960 р.) – відомий ірландський письменник, автор кількох книжок. Він вивчав англійську літературу в Трініті-коледжі в Дубліні, працював журналістом у Нью-Йорку, викладав англійську у Вероні. Нині мешкає у Дубліні.

Роман А. Ґлінна «Кривава земля» 2011 року отримав премію The Irish Book Awards (щорічна ірландська літературна премія) у категорії «Кримінальна белетристика».

Чи міг собі уявити молодий журналіст Джиммі Гілройт, до чого призведе його розслідування, беручись за написання книжки про зірку таблоїдів Сюзі Монаґен, яка загинула в авіакатастрофі три роки тому?.. Хто стоїть за катастрофою гелікоптера і кого насправді хотіли позбутися, видавши влаштовану аварію за нещасний випадок? Боротьба за африканські ресурси, пожадливість та злочинність великих корпорацій, продажність політиків – людей, що обіймають високі посади, проте не мають ніяких  моральних принципів і вкрай погано усвідомлюють потенційні та реальні наслідки своїх дій, - такі теми порушує Алан Ґлінн у своєму гостросюжетному романі «Кривава земля».

Патріотичні акварелі: формування свідомого громадянина-патріота України: навчально-методичний посібник / автори-укладачі: О.І.Боярчук, Л.В.Микитюк, Ю.П.Устич. – Біла Церква: КНЗ КОР «КОІПОПК». – 2015. – 264 с.

У посібнику висвітлено тенденції, підходи, принципи, мету й завдання патріотичного виховання дітей та учнівської молоді, запропоновано стратегію й технологію цілеспрямованого й ефективного процесу розвитку суб’єкта громадянського суспільства, громадянина-патріота.

Уміщено виховні справи, лейтмотивом яких є любов до України, самовідданість і патріотизм її захисників, активна громадянська позиція українців, особиста відповідальність і дієвість за долю та єдність країни, підвищення престижу військової служби.

Рекомендовано для класних керівників, вихователів, педагогів-організаторів, заступників директорів шкіл із виховної роботи.

 

Лакло Ш. де. Небезпечні зв’язки / Шодерло де Лакло; Манон Леско/ Абат Прево; пер. В.С.Бойка. – Харків; Бібколектор, 2014. – 572 с.

«Небезпечні зв’язки» Шодерло де Лакло (1741-1803) та «Манон Леско» Абата Прево (1697-1763) є найкращими зразками французької художньої прози ХVІІІ століття і свідчать про важливий етап у становленні реалістичного роману як жанру.

Герої «Небезпечних зв’язків» де Лакло – представники дворянської аристократії – вражають своєю бездушністю, розбещеністю та брехливістю.

«Манон Леско» Абата Прево – дивовижна історія кохання кавалера де Ґріє і Манон Леско – свого часу набула великого розголосу, адже вперше героїнею роману стала жінка легкої поведінки.

Ці романи витримали іспит часом і вже понад 200 років викликають зацікавлення читачів у всьому світі.

Загребельний М.П. Іван Драч / М.Загребельний; худож.-оформлювач О.М.Іванова. – Харків: Фоліо, 2014. – 121 с. – (Знамениті українці).

Іван Драч (нар. 1936 р.) – неоднозначна фігура українського культурного простору. Поет, кіносценарист, драматург, перекладач, мислитель, політик, лауреат Шевченківської премії і Державної премії СРСР, кавалер ордену князя Ярослава Мудрого V ступеня (1996), Герой України (2006). В літературі доби «шістдесятників» його поезія свого часу наробила чимало галасу. В кінематографі саме за сценаріями Драча було створено низку справді культових фільмів – «Пропала грамота», «Криниця для спраглих», «Камінний хрест». Проте, маючи стільки премій і нагород, Іван Драч не зупиняється на досягнутому: він продовжує писати вірші, виховує творчу молодь, займає активну громадську позицію і вже багато років очолює Конгрес української інтелігенції.

Методична скарбничка: 

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

 

СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ

 

 

Вхід