Новинки літератури 2019 року

 

Анотація

Рутківський В. Джури козака Швайки: роман. 1-ша книга трилогії «Джури». (мал. М.Паленка). - К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2018, 336 с.: іл..

Усі ми знаємо імена Северина Наливайка, Богдана Хмельницького, Івана Мазепи. А ким були найперші козаки? Звідкіля вони взялися? На ці запитання ти знайдеш відповідь у новому гостросюжетному історичному романі Володимира Рутківського – одного з найблискучіших сучасних українських дитячих письменників. Його дивовижні герої – Грицик та малий  волхв Санько, юний богатир Демко Дурна Сила зі своєю мамою-велеткою, невловимий козак Швайка зі своїм вірним вовком Барвінком та їхні численні друзі – з честю виходять із найскладніших ситуацій. А небезпека чигає на кожному кроці, а надто, коли ти зважився підняти шаблю на могутню татарську орду, а за твоєю спиною – майже нікого…

Сухомлинський В.О. Бути людиною: оповідання, казки / В.О. Сухомлинський. – Х.: Белкар-книга, 2016. – 64 с.: іл..

Твори Сухомлинського формують у дітей найголовніше – людяність. Вони вчать маленьких читачів відрізняти гарні вчинки від недобрих, бути чемними, поважати старших, захищати менших.

Сухомлинський В.О. Майже чарівна розмова: оповідання, казки / В.О.Сухомлинський. – Х.: Белкар-книга, 2015. – 64 с.: іл..

Оповідання та казки видатного українського педагога та письменника В.О.Сухомлинського, що виховують найкращі моральні цінності у дітей та юнацтва.

Роальд Дал. Чарлі і шоколадна фабрика / Рональд Дал; пер з англ.. В.Морозова. -  К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2006. – 240 с.

Це найпопулярніша книга Роальда Дала, якого називають «літературним батьком» Джоан Ролінг.

…Жив собі бідний хлопчик, якому раз на рік – на день народження, дарували маленький шоколадний батончик. Хлопчик мав добре серце, тому з ним трапляється неймовірна пригода…

 

Ліндгрен, Астрід. Міо, мій Міо: повість: для мол. і серед.шк.віку / Астрід Ліндгрен; пер. зі швед. О.Сенюк; худож. В.Анікін. – К.: Рідна мова, 2018. – 128 с.: іл..

В одній із найзнаменитіших повістей класика шведської та світової літератури Астрід Ліндгрен розповідається про дивовижні пригоди юного гепроря – хлопчика Міо, про одвічну боротьбу добра і зла, втіленого в особі лиходія Като, про дружбу та взаємовиручку дітей, які не розгубилися, а згуртувалися у спільній боротьбі зі злом. Добро, як завжди, перемагає.

Маар, Пауль. Машина для здійснення бажань, або Суботик повертається в суботу ; друга книжка пригод Суботика / Пауль Маар. – Вінниця: Теза, 2018. – 188 с.: іл..

Саме в суботу повертається Суботик – маленька істота з п’ятачком і яскраво-рудим волоссям. Істота, яку так полюбив пан Пляшкер, ще як Суботик приходив уперше. На щастя, Суботик не змінився аніскілечки, хіба що зараз він не знає геть усе про машину для здійснення бажань. Що ж уміє робити та машина? А що завгодно. Як-от напхати повнісіньку шафу вермішелі, виростити посеред кухні яблуню, повним ходом в’їхати на авто у сусідній будинок, довести пана Амфібера майже до сказу і ще чимало неймовірно зухвалих речей.

Твен, Марк. Пригоди Тома Сойєра. / Марк Твен. – Х.: ТОВ «Септіма», 2006. – 256 с.

З добротою і властивим йому гумором розповідаючи про своїх юних героїв, автор знайомить читача з життям Америки ХІХ століття. З бездоганною правдивістю він відтворює внутрішній світ маленьких людських істот, які ще не втратили душевної чистоти і поетичної чарівності.

Верн, Жуль. П’ятнадцятирічний капітан: роман: для серед.шк.віку / пер. із франц. П.Соколовського. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан; К.: Веселка, 2004. – 304 с.

Неймовірні пригоди п’ятнадцятирічного хлопчика, що не побоявся взяти відповідальність за корабель та його пасажирів, перемігши зло.

Скотт, Вальтер. Айвенго / Вальтер Скотт; передм. Та адаптація А.Клімова; худож. М.Курдюмов. – Х.: КК «Клуб Сімейного Дозвілля», 2018. – 240 с.: іл..

Один з найпопулярніших романів В.Скотта розповідає про надзвичайні події, що відбувалися в середньовічній Англії. Разом із Ричардом Левове Серце, Робіном Гудом і хоробрим Айвенго юні читачі поринуть до світу пригод. На них чекають лицарські турніри, замки в полум’ї та беззахисні чарівні леді…

Стівенсон, Роберт Льюїс. Острів скарбів: роман /Роберт Льюїс Стівенсон; пер. з англ.. Олександра Гончара. – К.: Знання, 2018. – 223 с.

У своєму найвідомішому творі «Острів скарбів» Стівенсон майстерно доводить, що небезпеки безлюдного острова, підступність жадібних піратів і таємничі скарби – це саме те, що потрібно юному мрійникові для найзахопливішої подорожі у житті. А прихильність багатьох поколінь читачів, яка зробила цю книгу класикою світової літератури, тільки підтверджує вдалість такого рецепту пригод.

Бонд, Майкл. Падінгтон у центрі міста / Майкл Бонд. – Х.: Ранок, 2015. – 120 с.: іл..

Часом здається, що пригоди знаходять Падінгтона самі. То його запрошують свідком на весілля, яке тепер, звичайно, не забуде ніхто з присутніх. То пропонують стати помічником гравця на турнірі з гольфу, і справа скінчиться встановленням рекорду. А ще його доволі часто приймають не за того, ким він є. і нехай Брауни вважають, що Падінгтон ускочив у чергову халепу – ведмежа легко виплутається з будь-якої  історії. Адже він справжній майстер обертати ситуацію собі на користь.

Коллоді, Карло. Пригоди Піноккіо / Карло Коллоді; для мол. шк. віку; пер з англ.. Ю.Авдєєв; передм. Б.Чайковського. – К.: Веселка, 2006. – 127 с.: іл..

Це повість-казка відомого італійського письменника Карло Коллоді (1826-1890) про веселі, а часом і прикрі, однак щоразу повчальні пригоди дерев’яного хлопчика.

Гоголь, Микола. Вечори на хуторі біля Диканьки: повісті / Микола Гоголь; пер. з рос. – Тернопіль: Навчальна книга -  Богдан, 2017. – 288 с.

В історії світової літератури трапляються щасливі випадки, коли створена письменником-початківцем книга долає часові та просторові обмеження, перетворюючись у шедевр для всіх часів і народів. Саме таким щасливим випадком можна вважати «Вечори на хуторі біля Диканьки» Миколи Гоголя. В цих історіях читач відкриє для себе майже казковий світ старожитнього українського села, де відьми літають як собі знають, де чорт ярмаркує у Сорочинцях, де страшний Басаврюк чіпляється до красних дівчат.

З Україною в серці: дитяча поезія / ДНПБ України ім.. В.О.Сухомлинського НАПН України; упоряд.: Хемчян І.І., Біла Л.О., Рубан А.І. – К.: Фенікс, 2017. – 256 с.: іл..

  У жовтні 2015 року Державною науково-педагогічною бібліотекою України імені В.О.Сухомлинського НАПН України спільно з Інститутом модернізації змісту освіти МОН України проведено Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек «Виховуємо громадянина – патріота України». Головною метою проведеного заходу було привернення уваги до питань формування патріотичної свідомості учнівської молоді за допомогою об’єднання зусиль бібліотеки  й педагогічного колективу. У рамках заходу відбувся конкурс авторських патріотичних віршів учнів. Твори переможців конкурсу увійшли до збірника «З Україною в серці». У збірнику також використані роботи учасників конкурсу патріотичного малюнку.

Кочубей С. Сім нескладух Говорухи: порвість / Саша Кочубей. Ілюстрації автора. Обкладинка Наді Каламєєць. – К.: Фонтан казок, 2016. – 104 с.: іл..

Височенна як жирафа однокласниця Єва, образившись на Андрійка Говоруху (шкільне прізвисько Андроїд), напророчила йому сім неприємностей – нескладух. І ось вони починають збуватися – і хлопець усе дужче нервує, через що раз у раз потрапляє в усе кумедніші ситуації. Аж доки раптом не з’ясовується, що насправді… Говоруха з Євою одного зросту, а рахувати веснянки на обличчі дівчинки дуже навіть цікаво!

Великі мандрівники / автор-упорядник В.Маркова. – Х.: Промінь, 2004. – 64 с.: іл..

У книжці розповідається про великих першопрохідців – від давнини до наших днів. Вона нагадує про великі відкриття минулого, оповідає про те, якими тернистими шляхами людство розширювало обрії своїх знань про нашу планету. Водночас показано, що далеко не всі загадки розгадано, не всі таємниці розкрито. Книжка покликана пробуджувати допитливість юних, можливо, майбутніх дослідників, нагадати основні віхи освоєння землі дорослим читачам.

Методична скарбничка: 

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

 

СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ

 

 

Вхід