Новинки літератури 2019 року

Книга

Анотація

Андерсен Г.К. Казки : пер. з датської / Ганс Крістіан Андерсен; передм. О.Іваненко; худож.-іл. О. Оверчук; худож.-оформлювач Г.В.  Кісель. – Харків: Фоліо, 2017. – 347 с.; іл.

Г.К. Андерсен (1805-1875) – датський письменник, автор всесвітньо відомих казок для дітей і дорослих: «Кресало», «Принцеса на горошині», «Дюймовочка», «Дикі лебеді», «Снігова королева», «Гидке каченя» та ін. Андерсен не був першовідкривачем у жанрі датської казки, проте саме йому вдалося, зберігаючи найкраще з народних традицій, надати своїм героям справжніх людських рис і створити чудові казки, якими вже понад сто років зачитуються читачі в усьому світі.

Портер, Елеонор. Поліанна : роман / Елеонор Портер; інтерпретація тексту Є. Плясецького; 2-ге вид. - К.: Форс–Україна, 2019. – 320 с.

Це світла, зворушлива, оптимістична історія, яка буде до душі і дітям, і дорослим, адже її хочеться читати і перечитувати знову й знову.

Ліндгрен, Астрід. Расмус-волоцюга : повість / Астрід Ліндгрен; пер. зі швед. О.Сенюк; худож. І.Кравець. – К.: Махаон-Україна, 2011. – 176 с.; іл.

У повісті видатної шведської письменниці Астрід Ліндгрен йде оповідь про хлопчика, який утік із сирітського притулку, щоб знайти собі батьків. На нього чекає чимало пригод і небезпек. Але той, хто має чисте серце й добру душу, ніде не пропаде. І врешті-решт Расмус знайде своє щастя.

Декамерон. Десять українських прозаїків останніх десяти років: збірка / уклад. Та післямова С. Жадана. – Харків: КК «Клуб сімейного дозвілля», 2010. – 320 с.

Це антологія сучасної української прози, до якої увійшли нові оповідання десяти популярних вітчизняних письменників. Твори, зібрані під цією обкладинкою, дають чітке уявлення про стан сьогоднішньої літератури, іноді дозволяють побачити авторів у дещо несподіваному світлі.

Нестайко В.З. Космонавти з нашого будинку / В.З. Нестайко; іл. Ю. Радіч. – К.: Компанія ОСМА, 2016. – 2-ге вид., перероб. – 352 с.; іл.

До книжки класика української дитячої літератури Всеволода Нестайка увійшли повість «Пригоди Грицька Половинки» та кілька яскравих оповідань про життя школярів, їхні веселі пригоди і справжню дружбу.

Нестайко В.З. Чарівний талісман / В.З. Нестайко; іл. Ю. Радіч. – К.: Країна Мрій, 2014. – 288 с.; іл.  

До збірки увійшли три повісті: «Таємниці Віті Зайчика», «Чарівний талісман» і «Повість про те, як школярі побували в доісторичному часі і чим це закінчилося». У цих творах ідеться про шкільне життя, про справжню дружбу, захопливі пригоди й дивовижні події, учасниками яких стають школярі.

Хвильовий М. Санаторійна зона: повісті, оповідання, роман / Микола Хвильовий; передм. Та комент. М.Г. Жулинського; худож.-оформлювач Г.В. Кісель. – Харків: Фоліо, 2017. – 381 с.

Передчуття страшних сталінських репресій та страждання поневоленого народу України в часи Голодомору 1932-1933 рр. підштовхнули письменника до відчайдушного протесту – він пішов із життя, як один з його улюблених героїв, який своєю смертю спробував закликати революцію до милосердя.

Куліш М.Маклена Граса / Микола Куліш; передм, прим. А.Є. Кравченка; худож.-оформл. Ю.Ю. Романіка. – Харків: Фоліо, 2012. – 571 с.

До видання ввійшли найзначніші твори Миколи Куліша: «97», «Прощай, село!», «Хулій Хурина», «Народний Малахій», «Мина Мазайло», «Патетична соната», «Маклена Граса».

Серебряный век русской поэзии / предисл. и примеч. Т.В. Надозирной; худож.-оформитель О.Н. Иванова. – Харьков: Фолио, 2017. – 318 с.

На рубежі ХІХ й ХХ століть російська поезія пережила новий підйом, що був названий  Срібним століттям. Це була епоха творчої свободи та геніального відкриття.

Кафка Ф. Перетворення: повість та оповідання / Франц Кафка; пер. з нім. П. Таращука, Н. Сняданко; худож.-оформлювач В.М. Карасик. – Харків: Фоліо, 2017. – 99 с.

До книги відомого австрійського письменника Франца Кафки (1883-1924) увійшли оповідання «Вирок», «Перетворення» й «Голодомайстер». Світ творів Кафки дивовижний тим, що в ньому всі – невільники. Ані герої, ані читачі не мають змоги виплутатися з невідступного абсурду життя.

Стефаник В.С. Камінний хрест / В. С. Стефаник; післямова і коментарі Р.В. Піхманця; худож.-оформлювач О.Д. Кононученко. – Харків: Фоліо, 2013. – 171 с.

У творах В.Стефаника постають правдиві картини життя західноукраїнських трудящих кінця ХІХ – початку ХХ століття, трагедії і драми бідняків, що позбулися землі, праці, покидали рідні місця і змушені були емігрувати за океан або гинути від голоду й хвороб.

Методична скарбничка: 

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

 

СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ

 

 

Вхід