Екскурсія до Івано-Франківська

З 31 травня по 4 червня 2023 року учні 8 класу Броварського ліцею № 11 побували на екскурсії Івано-Франківськівщиною.

Діти ознайомилися з історією виникнення міста, погуляли цікавими подвір'ячками та заглянули у найцікавіші під'їзди центральних будинків давнього Станиславова. Відвідали Гошівський монастир XVI ст., який знаходиться на горі Ясна. Там у церкві Преображення і знаходиться чудотворна ікона «Цариця Карпатський гір», до якої кожного року відбуваються піші прощі з усієї України.

Побували на знаменитих Скелях Довбуша, що розташована на висоті 668 м посеред букового лісу. Скелі Довбуша - це скелясті виступи каменю-пісковику заввишки до 90 м, які утворилися тут понад 70 млн. років тому. За легендою, славнозвісний карпатський Робін Гуд – Олекса Довбуш переховувався тут від ворогів і саме в одній із печер заховав свій скарб.

Місто Косів вразив скельним комплексом Терношорська Лада, прадавніми Карпатськими лісами. Кажуть, тут знаходилось стародавнє святилище богині Лади. Знайшли те місце «сили», що дасть нам можливість віднайти гармонію, зцілення від недуг, наповнить «доброю» енергією і допоможе здійснити бажання. До речі, саме сюди стародавні слов’яни приходили з проханнями до богині допомогти стати мамою. Потім устрілися з місцевим майстром-ліжникарем, де і оглянули процес виробництва ліжників (теплих покривал з овечої шерсті), придбали теплі речі з вовни та унікальні сувеніри.

Своєю красою вразили дітей сріблясті Шешорські водоспади. В межах села річка Пістинька перетинає потужну скельну товщу, утворюючи каскад водоспадів. Серед Шешорських водоспадів найгучнішими є Великий Гук та Малий Гук. По дорозі заїхали скуштувати найсмачнішого гірського пструка на форельне господарство, де діти самостійно впіймали свій обід. Доки чекали на приготування – сповна насолодилися чистим повітрям, мальовничим водоспадом Яворівська Ніагара та особливим спокоєм.

Відвідали приватний інтерактивний «Музей Лицарства» для знайомства з культурою епохи Середньовіччя, де кожен мав змогу приміряти обладунки, постріляти з лука. Потім попрямували до Пнівського замку. І хоча від колишньої величі та слави Пнівського замку залишились лише руїни, торкнувшись цих мурів, всі відчули дух століть та мали можливість знайти у стінах скарби.

Як же ж без панорами Карпат. Піднялися до інстагойдалки в Микуличині з видом на гору Хом’як. Гойдалка висотою з сосну. Всі покаталися на гойдалці. Враження таке, ніби ти летиш над селом і над горою. Трохи страшно, але дуже цікаво і краєвид неймовірний.

Під враженнями рушили до Яремче - невеликого гірського містечко, що складається також з двох присілків (Ямна і Дора). В центральній частині міста Яремче побачили справжню перлину гуцульської архітектури - ресторан «Гуцульщина», ринок справжніх гуцульських сувенірів (карпатські гриби, овечі ліжники, косівська кераміка, космацькі писанки, вироби з дерева та шкіри), водоспад Пробій, який розташований на річці Прут, яка бере свій початок від гори Говерли, найвищої вершини українських Карпат.

Екскурсія залишила прекрасні спогади!

 

 

Світлана КИСІЛЬ, класний керівник

Архів2023: 

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

 

СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ

 

 

Вхід