Захист науково-дослідницьких робіт юних науковців

З 03 по 13 грудня 2019 року на виконання наказу управління освіти і науки Броварської міської ради від 26.11.2019 №461 та річного плану роботи міського територіального осередку МАН у нашому місті відбувся І (міський) етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук  України.

У цьому році у міському етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН брали участь 62 юних науковця (учні 8-11 класів) із 11 наукових осередків закладів загальної середньої та позашкільної освіти міста. На розгляд журі від шкільних відділень та наукових товариств було подано 41 науково-дослідницьку роботу у 26 секцій 11 наукових відділень та 21 заявка на тезові виступи. Свої дослідження презентували слухачі, кандидати та дійсні члени Малої академії наук у наукових відділеннях «Мовознавства», «Літературознавства, фольклористики та мистецтвознавства», «Історії», «Філософії та суспільствознавства», «Математики», «Комп’ютерних наук», «Технічних наук», «Фізики та астрономії», «Хімії та біології», «Екології та аграрних наук», «Наук про Землю».

Перший етап змагання учасників Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт – написання контрольних робіт з базових предметів відбувся 05 грудня 2019 року на базі Броварської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №7. У цьому випробуванні брали участь 40 учнів – членів міського територіального осередку МАН, серед яких: 4 учні 9 класу, 14 учнів 10 класу та 22 учні 11 класу. Контрольні роботи манівці писали з 8 предметів: історії України, української мови та літератури, англійської мови, математики, біології, хімії, географії та фізики.

9 грудня 2019 року у нашому місті розпочався наступний тур міського етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України, який проходив на базі Броварського навчально-виховного комплексу та Броварської спеціалізованої школи №5 імені Василя Стуса. Юні літературознавці, мовознавці, математики, фізики та програмісти презентували свої дослідження та захищали свої науково-дослідницькі роботи.

10 грудня 2019 року на базі Броварської загальноосвітньої школи №9 змагалися члени відділень «Історії», «Філософії та суспільствознавства». «Єдність кримськотатарського народу з українцями в умовах анексії Криму», «Розвиток пам’яткоохоронної  діяльності на території України. Порівняльний аналіз (ІІ половина ХІХ - початок ХХ ст. та сучасність)», «Проблема свободи слова в Україні», «Іслам: гарантія традиціоналізму чи поступ у майбутнє?», «Формула щастя в філософському вченні Григорія Сковороди», «Субкультура як один з чинників становлення свого «Я» - вражаюча різноманітність тем презентованих досліджень юних науковців.

Юні хіміки та біологи 11 грудня 2019 року базі Броварської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №7 захищали свої науково-дослідницькі роботи у секціях «Біологія людини», «Зоологія, ботаніка», «Психологія», «Медицина», «Хімія», «Валеологія». Дослідники вивчали вплив вітамінного складу плодів лимона на зміцнення імунітету дітей шкільного віку, вплив цукру та його замінників на емоційний та фізичний стан людини, вплив харчових добавок на організм людини «Експериментальне дослідження впливу вітамінного та мікроелементного складу плодів хурми на загальний стан організму людини, вплив енергетиків на емоційний та фізичний стан людини, вивчали хімічний склад плодів інжиру та його вплив на обмінні процеси в організмі людини, вирішували проблеми використання полімерів для створення трьохмірного клітинного носія для заміщення дефектів кісток, використання пробіотика біоспорину одночасно з фітовідварами, досліджували причини та наслідки девіантної поведінки у підлітків та безпеку імунопрофілактики у місті Бровари.

12 грудня 2019 року у стінах Броварської загальноосвітньої школи №3 відбувся захист науково-дослідницьких робіт у відділеннях «Наук про Землю», «Екології та аграрних наук». Дослідження природних ресурсів Донбасу та динаміки розвитку промисловості міста Бровари та Броварського району протягом 10 років презентували учасники конкурсу у секціях «Геологія, геохімія та мінералогія», «Географія та ландшафтознавство». «Дослідження захворювань шкіри тварин від зовнішніх подразників та шляхи їх лікування» та «Оцінка безпеки неонікотиноїдних препаратів для тварин» - теми науково-дослідницьких робіт у секції «Ветеринарія та зоотехнія».

За оцінками журі конкурсу-захисту, цьогорічні роботи конкурсантів свідчать про зростання рівня проведення учнівських наукових досліджень, грамотності їх оформлення, а також тематичного розмаїття відповідно до актуальних проблем сучасності. Учні зі своїми наставниками порушують гострі проблеми сьогодення і пропонують власні шляхи їх розв’язання. При цьому варто відзначити, що значна кількість учнів здійснюють наукові дослідження на місцевому матеріалі. Водночас трапляються роботи, що мають реферативно-описовий характер, містять незначний особистий внесок юного дослідника.

Більшість учнів, які представляли цікаві й актуальні наукові дослідження, показали високий рівень теоретичних знань  та успішно виступили під час захисту.

 

Панкова О.О,
керівник міського територіального осередку МАН

 

 

 

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

 

СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ

 

 

Вхід