Новинки літератури 2016 року

Фото книги

Назва

Анотація

Єшкілєв В.Л. Шлях Богомола. Імператор повені : романи / Володимир Єшкілєв; худож.-оформлювач О.М.Іванова. – Х. : Бібколектор, 2015. – 411 с.

Середина ІХ століття. Східна Європа охоплена війнами. Проукраїнські племена під тиском Хазарії та служителів демонічного божества, знаного під іменем Богомола, відступають на Захід. Але й на землях їхньої нової батьківщини – Прикарпаття – ворог не залишає їх у спокої. З глибин віків виринає містичний спадок магів, що загрожує всьому сущому. І Серединний світ людей, і вищі світи богів завмерли у тривожному очікуванні. В цей буремний час у далекому гірському городищі доля зводить героїв роману для того, щоб учергове змінити хід історії. Хоча події, описані у романі «Шлях Богомола», відбулись понад тисячоліття тому, їх відлуння ще й досі можна почути у легендах та переказах гірських народів, у шепотінні вітрів на перевалах, у плескоті кришталевих карпатських джерел та водоспадів.

Події в романі «Імператор повені» відбуваються на сім століть пізніше. Богиня Карна (мати Богомола) не полишає у спокої наш світ. Герой роману несподівано для себе стає обраним воїном, якому судилося протистояти древній і могутній Викрадачці Немовлят. Автор з тонкою іронією змальовує мандри героя світами. Адже хоча часи й змінюються, проте злодійський світ на ім’я Опадло все ще десь поряд з нами.

Жовна О. Визрівання : проза / О.Жовна. – Кіровоград : Імекс-ЛТД, 2015. – 560 с.

В українській літературі за Олександром Жовною давно закріпилося визначення «не схожий на інших». Його проза суттєво відрізняється від прози його попередників, і тих, хто з’являється в наші дні. За оповіданнями та повістями, що подані в цій книзі, вже знято п’ять художніх фільмів. На більшість інших творів, скоріш за все, рано чи пізно, чекає схожа доля.

Антологія «Україна-Європа» / упорядкув. та вступ. ст. О.В.Красовицького; худож.-оформлювач Л.П.Вировець. – Х. : Бібколектор, 2015. – 573 с.

Рік тому ми жили в зовсім іншій країні, ніж живемо зараз. За цей рік країна пройшла нескінченно довгий шлях – від досить ситої і стабільної авторитарної держави з негативним економічним прогнозом, що поступово віддаляється від усе ще очікуваного європейського шляху, до країни, яка пережила тримісячну мирну революцію з трагічним, але переможним фіналом, втрату частини своєї території, піврічну війну на Сході, яка стала частиною плати за те, що народ відстояв європейський вектор. Зараз у нас абсолютно інша країна. Й інший народ.

Письменники, твори яких увійшли до антології, визначають обличчя нашої літератури. І це обличчя повернуто до Європи. В оповіданнях та уривках з іще не виданих романів – тема європейського минулого та майбутнього України. Тут же і трагічна сучасність – в антології є і складні міжнаціональні стосунки на території нашої країни, і тема Майдана, і навіть збитий Боїнг.

Литовченко Т.І. Шалені шахи / Тимур Литовченко, Олена Литовченко; худож.-оформлювач Л.П.Вировець. – Х. : Фоліо, 2015. – 315 с.

Що наше життя? Гра!.. Для одних – карколомна шахова партія, для інших – протиборство держав і князівств, владних осіб та спадкоємців величезних станів, католиків та православних. Настав час розпочинати чергову партію. У великій грі життями, немов живі шахові фігури, зійшлися князі Василь-Костянтин Острозький і Дмитро Сангушко, княгині Беата Костелецька-Острозька і Гальшка Острозька, очільники перших козацьких повстань Криштоф Косинський і Северин Наливайко зі своїм братом Дем’яном, королі Стефан Баторій і Сигізмунд ІІІ Ваза, королева Анна Ягеллонка, полководець Станіслав Жолкевський.

Коляда І. Микола Лисенко / І.Коляда, Ю.Коляда, С.Вергун. – Х. : ПЕТ, 2015. – 128 с.

Видатний український композитор, піаніст, диригент, педагог, збирач пісенного фольклору та громадський діяч Микола Лисенко створив численні аранжування народної музики для голосу й фортепіано, для хору та мішаного складу, а також написав значну кількість творів на слова Т.Шевченка. Лисенко заслужено вважається засновником української національної музики. Суттєву роль у цьому відіграє як його композиторська, так і етнографічна діяльність.

Коляда І.А., Коляда Ю.І. Максим Рильський / І.Коляда, Ю.Коляда. – Х. : Бібколектор, 2015. – 120 с.

Видатний український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч, академік АН України понад 50 років працював у літературі і залишив нам велику спадщину. «Поет – це людина, що палко любить слово, як найгострішу зброю», - говорив Рильський, і він дійсно був «володарем слів ясних і мудрих». Його поезії сповнені щирістю, відвертістю, пронизані мотивами любові до усього сущого. «Ч итачу! Поглянь, усміхнись: я твій, я не вмер, я живий!» - ці слова спадають на думку, коли читаєш безсмертні вірші Максима Тадейовича Рильського.

Динозаври / упорядн. : В.М.Скляренко, В.В.Мирошнікова, Д.С.Мирошнікова. – Х. : Антологія, 2015. – 304 с.

Ця книжка є першою спробою докладно і цікаво розповісти юному читачеві про існування та зникнення давніх мешканців нашої планети – динозаврів. З неї ви дізнаєтесь багато нового про зовнішній вигляд і спосіб життя «жахливих ящерів», що панували на Землі 65 мільйонів років тому, про наукові знахідки і відкриття вчених-палеонтологів, які протягом двох століть вивчали цих викопних тварин, про найсучасніші спроби відтворити їхю

На вас чекає захоплююча прогулянка парком Юрського періоду, зустрічі з величезними травоїдами і «м’ясозаврами», морськими чудовиськами і повітряними драконами, розповіді про дивовижних істот, що , на думку деяких вчених, й досі існують поряд з нами.

Методична скарбничка: 

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

 

СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ

 

 

Вхід