Новинки літератури 2021 року

Книга

Анотація

Льюїс К.С. Хроніки Нарнії. Повна історія чарівного світу: збірка / Клайв Стейплз Льюїс: пер. з англ.. І.Ільїна, О.Кальниченка, В.Шовкуна, К.Воронкіної. – 4-те вид. – Х.: КК «Клуб Сім. Дозвілля», 2020.- 912 с. : іл.

Колись добіжить кінця вік чарівної яблуні і з її стовбура виготовлять велику платяну шафу. Довгі роки вона слугуватиме лише для зберігання пальт і шуб у будинку самотнього професора. Та одного дощового дня Пітер, Сьюзан, Едмунд і Люсі заховаються в ній від суворої домогосподарки. І потраплять у Нарнію - країну, яка відчиняє потаємні двері лише тим, хто щиро вірить у дива. Могутній лев Аслан - цар звірів і володар усього сущого, зла Біла Чаклунка з крижаним серцем, дивовижні казкові істоти та звірі, що вміють розмовляти, четверо дітей, які стануть нарнійськими королями й королевами та раз у раз повертатимуться зі світу людей, щоб урятувати Нарнію від темних сил… На сторінках семи частин фентезійної хроніки герої Льюїса вкотре доведуть, що зло завжди буде переможене добром. Для цього треба лише повірити хоча б у малесеньке диво!

Толкін Дж.Р. Володар Перснів Частина перша: Братство Персня / пер. з англ.. Катерини Оніщук. 3-тє вид. – Львів: Астролябія, 2020. – 704 с.

Величний твір Дж. P. P. Толкіна поєднує у собі героїчну романтику і наукову фантастику. Це захопливий пригодницький роман і, водночас, сповнена глибокої мудрості книга. Почергово то комічна й домашня, то епічна, а подекуди навіть страхітлива оповідь переходить через нескінченні зміни чудово описаних сцен і характерів. Основою цієї історії є боротьба за Перстень Влади, що випадково потрапив до рук гобіта Більбо Торбина. Саме цього Персня бракує Темному Володареві для того, щоби завоювати увесь світ. Тепер небезпечні пригоди випадають на долю Фродо Торбина, бо йому довірено цей Перстень. Він мусить залишити свій дім і вирушити у небезпечну мандрівку просторами Середзем’я аж до Судної Гори, що розташована в осерді володінь Темного Володаря. Саме там він має знищити Перстень і завадити втіленню лихого задуму.

Свіфт Д. Мандри Гуллівера / Джонатан Свіфт; пер. з англ.. М.Іванова. – К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2019. – 384 с.

Один з найвидатніших творів світової літератури.

У формі фантастичної оповіді про подорожі Гуллівера до різних вигаданих країн Свіфт жорстоко висміює державний лад та суспільні порядки сучасної йому Англії і виступає непримиренним ворогом брехні, лицемірства й тиранії. На жаль, світ і люди в ньому майже не змінюються, тому «Мандри Гуллівера» сприймаються актуально завжди і в кожній країні, зокрема і в нашій, і саме сьогодні.

Керролл Л. Аліса в країні Див / Льюїс Керролл; пер. з англ.. П.С. Соловйової. – Х. : Ранок, 2019. – 120 с.; іл.

Ця всесвітньо відома казка, написана понад сотню років тому, дотепер дивує і надихає своїх читачів. Кожен знаходить у ній щось особливе і розуміє її по-своєму. Неймовірні пригоди дівчинки Аліси, її дивовижні перетворення, а також знайомство з незвичайними жителями Країни див не залишать байдужими як дітей, так і дорослих.

Дал, Роальд. Чарлі і шоколадна фабрика / Роальд Дал;пер. з англ. В.Морозова. – К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА,, 2020. – 240 с.

«Чарлі і шоколадна фабрика» –  найпопулярніша книга Роальда Дала, одного з літературних батьків Джоан Ролінґ  –  авторки «Гаррі Поттера»... Жив собі бідний хлопчик, якому раз на рік  –  на його день народження  –  дарували єдиний дарунок  –  маленький шоколадний батончик. Але хлопчик мав добре серце, і тому з ним трапляється неймовірна пригода, яка не залишить байдужими ні дітей, ні дорослих. Можливо – це найзворушливіша повість нашого часу. «Чарлі і шоколадна фабрика» – одна з тих справжніх і захоплюючих книжок, які необхідно прочитати кожній дитині.

Ролінг, Дж.К. Гаррі Поттер і філософський камінь / Дж. К. Ролінг; пер. з  англ.. В.Морозова; за ред.. І. Малковича та П.Таращука. – К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2020. – 518 с.

Книга Гаррі Поттер і філософський камінь — перший роман серії книг про юного чарівника Гаррі Поттера, написаний Дж.К. Роулінг. Перекладений на велику кількість мов.

Одинадцятирічний хлопчик-сирота Гаррі Поттер живе в родині своєї тітки і навіть не підозрює, що він  –  справжній чарівник. Але одного разу прилітає сова з листом для нього, і життя Гаррі змінюється назавжди. Він дізнається, що зарахований до Школи Чарівництва, з'ясовує правду про загадкову смерть своїх батьків, і в результаті йому вдається розкрити секрет філософського каменя.

Янссон , Туве. Країна Мумі-тролів: у 2-х ч. / Туве Янссон; пер. з швед. Н.Іваничук. – Львів: Вид-во Старого Лева, 2020. – ч.1. – 350 с.

До першої із трьох книг серії «Країна Мумі-тролів» найзнаменитішої казкарки Фінляндії Туве Янсон про кумедних мумі-тролів та інших дивовижних істоток, що населяють Долину Мумі, увійшли повісті «Маленькі тролі і велика повінь», «Комета прилітає», «Капелюх Чарівника».

Янссон , Туве. Країна Мумі-тролів: у 2-х ч. / Туве Янссон; пер. з швед. Н.Іваничук. – Львів: Вид-во Старого Лева, 2020. – ч.2. – 432 с.

Книга друга з серії «Країни Мумі-тролів» – це нові неповторні зустрічі з милим сімейством Мумі-тролів та їхніми багатьма друзями. Маленькі герої книжки підросли настільки ж, наскільки подорослішали читачі «Країни Мумі-тролів». Тепер їм доводиться замислюватися над важливими речами, якими сповнений світ, – такими, як сенс життя, самопізнання і самоствердження, любов, взаємоповага. В книгу увійшли повісті «Мемуари Тата Мумі-троля», «Небезпечне літо», «Зима-чарівниця».

Мензатюк, Зірка. Таємниця козацької шаблі / Зірка Мензатюк ; пригодницька повість. – К. : К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2020. – 160 с.

Ця гостросюжетна повість відомої української письменниці Зірки Мензатюк увійшла до шкільної програми за 5-й клас. Усе почалося з того, що в сімейства Руснаків з’явилася Машка  –  старенька, пошарпана, а все ж нічогенька машина. А далі один пришелепкуватий привид повідомив, що давня козацька реліквія може втрапити в погані руки... Шалені перегони, смертельні пастки, нові знайомства з класними й не дуже класними хлопцями, небезпечні, сповнені містики і захвату мандрівки стародавніми замками України у пошуках козацької шаблі... Не відірвешся, доки не дочитаєш. «Таємниця козацької шаблі»  –  ще одна історія з героями повісті «Дике літо в Криму».

Малик, Галина. Незвичайні пригоди Алі: повість у 3 кн. ( мал.. Грася Олійко). –  К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2020. – 224 с. : іл.

Герої популярної трилогії «Незвичайні пригоди Алі», яку написала улюблена казкарка української малечі Галина Малик, допоможуть тобі зрозуміти, що все-все на світі залежить від кожного з нас. А найбільше від нас залежить наше майбутнє! І тому дуже важливо доводити усі справи до кінця і, подібно до дівчинки Алі, відважно боротися з брехливими обіцянками-цяцянками та іншими сяк-такамі. Адже через невиконані обіцянки наше майбутнє може перетворитися на мильну бульбашку... Повість увійшла до шкільної програми.

Винничук, Ю. Місце для дракона / Юрій Винничук. – Чернівці: Книги – ХХІ, 2020. – 96 с.

Казка «Місце для дракона» сподобається як дітям, так і дорослим. Тут все навпаки. Головний герой – дракон Грицько – добрий, чуйний та освічений, але в королівстві все одна його хочуть знищити. Чому? Бо так вже заведено у світі, що драконів треба вбити, навіть якщо він нікому не чинить зла. Що з це з людьми не так? Якісь перекручені порядки, норми та ідеали. Хіба ж вбивство одного ні в чому невинної тварини здатне зробити людей більш щасливими? Народ завжди має когось проклинати, але ж на всіх драконів не вистачить…

Чемерис, В. Вітька + Галя, або Повість про перше кохання / Валентин Чемерис. – Львів : Апріорі, 2020. – 124 с.

«Вітька плюс Галя» - чудова гумористична повість про життя і пригоди школярів із села Великі Чаплі. На сторінках цієї книги переплелись: дружба і перше кохання, вірність і перший поцілунок, дуель і перше побачення. Героїчні, а часом і безглузді вчинки підказують Вітьку Горобцю шлях до серця Галі Козачок. Повість входить до шкільної програми та буде цікавою широкому колу читачів.

Олесь О. Княжа Україна. Вибране / Олександр Олесь. – Х. : КК «Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. – 320 с.

«Княжа Україна» — це історія давніх часів, коли ще «по лісах дрімучих, темних, з луком пращур наш ішов». Часів, коли ще «спочивала Україна в золотих, дитячих снах». Це епохи звитяг і слави, старовинних звичаїв і мудрих настанов, могутніх лицарів і князів, фантастичних мандрівок і дивної природи. Це історія, яка схожа на чарівну казку. Тут і про славетний похід на Царгород, і про похід на хозар, про війну з болгарами й греками, про народного богатиря Микиту Кожум'яку й хрещення Володимира Великого – давні легенди та історії нашої України. «Початки Києва», «Аскольд і Дір», «Княгиня Ольга», «Ярослав Мудрий» — маленькі віршовані оповідки великої історії українського народу. До книжки увійшли збірки «З журбою радість обнялась», «Будь мечем моїм», вірші зі збірок «Чужиною», «Кому повім печаль мою...» та поезії для дітей.

Васильченко С. У бур’янах: повість, оповідання / Степан Васильченко. – Тернопіль : Навчальна книга – Богдан, 2017. – 256 с.

У  виданні вміщено твори класика української літератури на селянську, шкільну тематику; проникливі, реалістичні оповідки про дітей, новели-мініатюри із циклу «Крилаті слова» та перша частина незакінченої повісті «Широкий шлях» про дитинство та раннє змужніння Тараса Шевченка. Для широкого кола читачів.

Павленко М. Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських; у 5 книгах/ Марина Павленко; книга 1. – Харків: Теза, 2019.

...Хоча у назві книги сказано, що головна героїня семикласниця, але по тексту вказано, що поки вона ходить до шостого класу. Звуть її Софійка, саме так, зменшено і лагідно. Ця дівчинка дуже любить русалоньку, страждає через те, що казка закінчилася погано, а принц не оцінив, що самовіддана русалонька його врятувала.

Дуже швидко ця модель поведінки втілюється в житті самої Софійки, бо, мов та русалонька, вона прагне порятувати від прокляття свого однокласника Вадима Кулаківського.

Вадим – мажор, нахаба і крутій. Він палить, краде і, чесно кажучи, не дуже вдячний за намагання закоханої русалоньки допомогти йому позбутися родового прокляття. Сліпе людське кохання, що тут скажеш?.. Хоча все частіше у книзі зустрічаються думки, що й прокляття з Вадима Софійка хоче зняти, щоб було «безпечно» вийти за нього заміж. Про себе насамперед думає ця русалонька, а не про свого «принца»...

Гаврош О. Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу: пригодницька повість. – К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2017. – 176 с. ; іл..

Пригодницька повість відомого дитячого письменника Олександра Гавроша розповідає про яскраві пригоди неперевершеного гірського силача Івана Сили. Прототипом головного героя повісті став легендарний закарпатський богатир Іван Фірцак, який виборов звання чемпіона Чехословаччини та Європи з кількох видів спорту і об’їздив півсвіту, виступаючи в цирку, де здобув чимало яскравих перемог. 2013 року на основі цієї повісті було знято перший в третьому тисячолітті український дитячий фільм «ІВАН СИЛА», графічними кадрами з якого проілюстроване наше видання.

Міфи та легенди українців / укладач Ю.Винничук; худ-оформл. Л.П. Вировець – Харків : Фоліо, 2019. – 219 с.

 Як Господь створив землю, звідки пішли гори, як з’явилися на світ чоловік та жінка, звідкіля узялися зорі, грім та блискавка, як було засновано Київ, як помер Олег, як хрестилася княгиня Ольга... Міфи та легенди, зібрані відомим письменником-українознавцем Юрієм Винничуком, зберігають у народній пам’яті й передають майбутнім поколінням знання про історичне минуле українського народу, пояснюють причини виникнення різних явищ природи, а також навчають правил, яких має дотримуватися людина протягом усього свого життя.

Андієвська Е. Казка про яян; Говорюща риба : казки / Емма Андієвська. – К. : Знання, 2019. – 143 с.

До пропонованої збірки входять літературні казки-притчі відомої української письменниці та художниці Емми Андієвської, в яких за допомогою алегорії відтворено реальну дійсність та піднято проблеми, актуальні для сучасної людини. Зі сторінок книги читач дізнається багато цікавих історій, які розповідають одне одному незвичні співрозмовники - шакал і бляшанка. Кожна казка сповнена ненав'язливої мудрості, вражає оригінальністю, незвичайними пригодами та загадковими персонажами.

Сігал Е.В. Історія одного кохання : роман / Ерік Сігал; пер з англ.. М.Пінчевського і О.Тереха. – Тернопіль : Навчальна книга – Богдан, 2020. – 144 с.

Роман сучасного американського письменника про зворушливе кохання двох студентів. Олівер нащадок багатого сімейства, а Дженіфер — дочка бідного італійського емігранта. Спочатку Дженніфер відносилася до роману, як до легкого флірту. Але згодом любов повністю захоплює їх обох. Батьки хлопця намагаються всіляко перешкодити їхнім стосункам, тому Олівер вирішує припинити спілкування з ними. Він одружується на Дженніфер. Молоді щасливі разом, хоча й дуже обмежені в коштах: дівчина змушена працювати, а Олівер — продовжує навчання. Несподівано з'ясовується, що Дженніфер хвора на лейкемію і жити їй залишається кілька місяців…

Казки О.С. Пушкіна / переклад О. Кононенко, ілюстрації К. Іванова. – К : АВІАЗ, 2018. – 64 с. ; іл.

До збірки увійшло п’ять найвідоміших казок російського письменника О.С.Пушкіна: «Про царя Салтана…», «Про мертву царівну та сімох богатирів», «Про рибалку і рибку», «Про попа та наймита його Балду», «Про золотого півника».

Грін О. Пурпурові вітрила : повість / Олександр Грін ; пер з рос. Л. Кононовича. – Тернопіль : Навчальна книга – Богдан, 2018. – 128 с.

У новелі «Пурпурові вітрила» автор прагнув показати можливість перемоги мрії над буденністю. Кожен з нас має право на мрію. І чим сильніше бажання, тим більша ймовірність, що мрія збудеться. Проте, не можна забувати, що всі мрії втілюються руками звичайних людей.

Конан Дойл, Артур. Пригоди Шерлока Холмса / Артур Конан Дойл ; пер з англ.. Миколи Іванова та Марії Головко. – К. : Знання, 2018. – 287 с.

Збірка захоплюючих оповідань класика англійської літератури Артура Конана Дойла (1859-1930) про всесвітньо відомого детектива Шерлока Холмса. Це розповідь про людину, котра бачить і чує все те саме, що й інші, але помічає значно більше і робить висновки, які відновлюють справедливість, вирішують суперечки, а іноді навіть рятують людям життя. Якою б дивною не видавалася ситуація, для Шерлока Холмса вона завжди­ має логічне пояснення, тому він сміливо береться за найскладніші справи й успішно вирішує їх.

Лондон, Джек.  Біле ікло. / Джек Лондон; пер. з англ.. Вероніки Гладкої та Катерини Корякіної. – К. : Знання, 2015. – 238 с.

«Біле Ікло» – повість відомого американського письменника Джека Лондона (1876—1916), яка належить до північного циклу творів автора. Це розповідь про вовка на прізвисько Біле Ікло, у жилах якого тече кров собаки. Ця обставина робить його життя немислимим поза людським суспільством. Незважаючи на жорстокість, підступність і зраду людини, Біле Ікло завжди залишається вірним їй. Внутрішній світ тварини, мотивація її вчинків відтворені письменником настільки зворушливо, що оповідь розчулює до сліз.

Бредбері Р. 451 за Фаренгейтом: повість / Рей Бредбері; пер. з англ.. Є. Крижевича. – Тернопіль : Навчальна книга – Богдан, 2020. – 144 с.; іл..

Повний контроль суспільства урядом… Читання книг – кримінальний злочин, який безпощадно карається державою… Пожежники, покликані розпалювати вогонь… 451 за Фаренгейтом – температура, за якої горить папір – температура суспільного настрою та сердець мешканців антиінтелектуального світу. Саме таким постає життя людей майбутнього на сторінках роману Рея Бредбері. Думати, до речі, заборонено також… І, схоже, уряд країни досяг би своєї мети, змусивши націю відмовитися від усіх знань і почуттів, якби не пожежник, внутрішня свобода якого сягнула вище термометра за Фаренгейтом…

Воронина Л. Таємне товариство боягузів, або засіб від переляку №9: повість / Леся Воронина. – К. : Знання, 2020. – 126 с. ; іл..

Чи доводилося вам потрапляти у дивні й загадкові обставини? Ось ви біжите знайомою вулицею і раптом, провалившись крізь люк, опиняєтесь у секретному штабі Таємного Товариства Боягузів. Ваша рідна бабуся виявляється геніальною винахідницею, що створила часоліт, а Землю от-от мають захопити хижі космічні прибульці-синьоморди, які хочуть заразити людей вірусом страху. І порятунок людства залежить тільки від вас!

Головне - зуміти здолати свій страх, і тоді найпотужніша зброя перетвориться на порох, а підступні космічні завойовники стануть безпорадними. Адже кінець-кінцем ви здобудете універсальний ЗАСІБ ВІД ПЕРЕЛЯКУ №9.

Джонс Д. В. Мандрівний замок Хаула / Діана Вінн Джонс ; пер з англ.. А.Поритка. – Львів: Вид-во Старого Лева, 2020. – 350 с.

Зла відьма перетворює Софі на старезну бабусю. Дівчина потрапляє в таємничий замок чарівника Хаула і укладає угоду з вогняним демоном, завдяки якому i рухається замок. На шляху до звільнення від закляття Софі доведеться розгадати багато загадок та побороти численні перешкоди...

Методична скарбничка: 

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

 

СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ

 

 

Вхід