Про проведення заняття з елементами тренінгу «Булінг в закладі освіти: вчасно розпізнати та що робити?»

27 грудня 2023 року серед педагогів Броварського ліцею № 11  відбулося заняття з елементами тренінгу на тему «Булінг в закладі освіти: вчасно розпізнати та що робити?» (відповідно до Плану заходів, спрямованих на запобігання та протидію булінгу (цькуванню) у Броварському ліцеї № 11 на 2023/2024 н. р.).

Основна мета заняття - нагадати та ознайомити педагогів із основними документами, що регулюють роботу з системи протидії булінгу у закладі та сприяє безпечному освітньому середовищу, а також донести важливість підтримки ментального здоров’я та надати рекомендації «як спочатку допомогти собі, потім навколишнім».

  • під час виконання вправ педагоги ще раз торкнулися питання про різновиди булінгу та про те, які діти можуть стати жертвами булінгу та насильства. Соціальним педагогом закладу було оприлюднено узагальнені результати анкетування щодо насильства та булінгу серед учнів 6-9-х класів. Наголошено на тому, що учні базової школи обізнані, що таке «насильство», розуміють, які види насильства існують. 55% учнів відповіли, що про проблему насилля з ними розмовляли в школі, 40%  зазначили, що це питання обговорювалося вдома. Тобто, дана проблема знаходиться під постійною увагою і робота щодо профілактики насилля та булінгу проводиться систематично.

На питання «Чи доводилося вам переживати насилля?» - 60% відповіли негативно. 15% відповіли, що переживали насилля у школі від однолітків. Проблема шкільного булінгу не втрачає своєї актуальності і потребує від педагогів систематичної роботи.

Також під час тренінгу практичні психологи ще раз нагадали педагогам про «Всеукраїнську програму ментального здоров’я «Ти як?» та наявність «Аптечка швидкої психологічної допомоги». Педагоги із задоволенням працювали у групах та зробили тематичні павутинки до визначення поняття «ментальне здоров’я» і порівняли результати групових напрацювань із визначенням даного терміну Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Нагадаємо, що згідно з визначенням ВООЗ, ментальне здоров’я – це стан щастя та добробуту, в якому людина реалізує свої творчі здібності, може протистояти життєвим стресам, продуктивно працювати та робити внесок у суспільне життя.

Бережіть своє здоров’я! Будьте сміливі та впевнені у собі!

 

Ганна АНДРЮЩЕНКО, практичний психолог

Іванна ШКУРАЙ, практичний психолог

Тетяна КУЧЕРЯВА, соціальний педагог

Психологічна служба: 
Архів2023: 

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

 

СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ

 

 

Вхід