Свято юних науковців

З 30 листопада по 18 грудня 2015 року у нашому місті проходив  І (міський) етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України. 

У І етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН взяли участь 58 юних науковці із 10 загальноосвітніх та 2 позашкільних навчальних закладів міста.

На розгляд журі від шкільних відділень та наукових товариств було подано 32 науково-дослідницьких роботи у 22 секціях 8 наукових відділень.

  • відділення літературознавства, фольклористики та мистецтвознавства було подано 4 роботи (2 - ЗОШ №1, 1 - гімназія ім.С.Олійника, 1 – СШ № 7);
  • відділення мовознавства – 6 робіт (2 – СШ №5, 1 – СШ № 7, 1 – НВК, 2 – гімназія ім. С.Олійника);
  • відділення філософії та суспільствознавства – 3 роботи (2 – СШ. № 7, 1 – ЗОШ № 9);
  • відділення наук про Землю – 1 робота (СШ № 7);
  • відділення математики – 4 роботи (2 – НВК, 2 – СШ № 7);
  • відділення економіки – 3 роботи (1 – ЗОШ № 1, 1 – ЗОШ № 9, 1 - СШ № 7);
  • відділення хімії та біології – 9 робіт (1 - СШ № 5, 4 – СШ І-ІІІ ст. № 7, 1 – ЗОШ № 9, 3 – ДЕНЦ «Камелія»);
  • відділення екології та аграрних наук – 2 роботи (1 – ЗОШ № 6,  1 – СШ № 7);

Не було подано жодної заявки у відділення технічних наук, комп’ютерних наук, історії, фізики та астрономії.

26 заявок на тезові виступи слухачів МАН подали 7 навчальних закладів, серед них:

ЗОШ № 1 – 3 заявки: 1 - у відділення літературознавства, фольклористики та мистецтвознавства, 1 - у  відділення фізики і астрономії -  9, 1 – у відділення історії;

ЗОШ № 2 - 1 заявка у відділення літературознавства, фольклористики та мистецтвознавства

ЗОШ № 3 -2 заявки у відділення хімії та біології

СШ № 5 – 3 заявки: 1 – у відділення мовознавства; 1 - у відділення історії;

СШ № 7 – 7 заявок: 4 - у відділення мовознавства; 1 - у відділення історії; 1 – у відділення математики; 1 – у відділення фізики і астрономії;

ЗОШ № 10 – 7 заявок у відділення літературознавства, фольклористики та мистецтвознавства;

БНВО – 3 заявки: 1 -  у відділення мовознавства, 2 – у відділення фізики та астрономії.

Конкурс проходив у три етапи: заочне оцінювання науково-дослідних робіт, виконання контрольних завдань з базових дисциплін та захист науково-дослідницьких робіт. Під час заочного оцінювання науково-дослідних робіт журі розглянуло 32 конкурсних роботи. У першу чергу, враховувалась актуальність наукової теми, оригінальність підходу до її розкриття, практична значимість, дотримання відповідних вимог до оформлення роботи. Рівень виконання контрольних робіт з базових предметів значно виріс порівняно з минулими роками. Під час захисту науково-дослідних робіт журі оцінювало вміння конкурсантів вести дискусію і відповідати на додаткові питання, обґрунтувати свою позицію, думку.

Журі І етапу конкурсу-захисту відзначило широкий спектр наукової тематики, актуальність переважної більшості науково-дослідницьких робіт, високий рівень їх захисту, активну участь конкурсантів у веденні дискусії. Особливих успіхів досягли юні науковці спеціалізованої школи І-ІІІ ст. № 7 (І місце – 7, ІІ місце – 4, ІІІ місце – 3), загальноосвітньої школи № 9 (І місце – 3) та ДЕНЦ «Камелія» (І місце – 3).

Разом з тим, результати конкурсу показали, що в частині робіт відсутні елементи дослідництва, є невідповідність змісту наукової роботи обраній темі, не дотримано вимоги до написання та оформлення наукової роботи, є роботи, які потребують доопрацювання.

Серед слухачів міського територіального осередку МАН журі відмітило тезові виступи Хіцкової Анни та Щербак Анастасії (ЗОШ № 1, 10 клас), Опанасенка Данила (СШ № 5, 10 клас), Герасименко Олександри (ЗОШ № 10, 10 клас), Полозук Ірини (БНВО, 10 клас).

Оргкомітет та журі конкурсу визначили склад команди учасників ІІ (обласного) етапу конкурсу – це 18 переможців міського етапу. Бажаємо всім натхнення, цілеспрямованості та успіху!

 

Панкова О.О.,
керівник міського територіального осередку Малої академії наук

 

 

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

 

СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ

 

 

Вхід