Тиждень безпеки дитини та Тиждень знань з безпеки життєдіяльності

Відповідно до наказу Управління освіти і науки Броварської міської ради Броварського району Київської області від 19.04.2021 №69 «Про проведення Тижня безпеки дитини та Тижня знань з безпеки життєдіяльності у закладах освіти громади», з метою збереження життя і здоров’я учнів та вихованців, попередження дитячого травматизму у Броварському навчально-виховному об’єднанні Броварської міської ради Київської області у період з 26 по 30 квітня 2021 року було проведено Тиждень безпеки дитини у Центрі розвитку дитини та Тиждень знань з основ безпеки життєдіяльності у ЗОШ І-ІІ ступенів БНВО. В умовах продовження на території громади карантинних обмежень заходи проводилися у режимі онлайн за допомогою інтернет-ресурсів.

В рамках тижня безпеки для учнів перших класів були проведені бесіди «Якщо виникла пожежа», «Що таке евакуація?», заняття «Стихійне лихо», під час яких діти в ігровій формі повторили правила дорожнього руху; потренувалися евакуйовуватись з приміщення в разі надзвичайної ситуації; повторили номери екстрених служб; закріпили правила поводження з електроприладами тощо, а також малювали малюнки на тему «Вогонь – ворог, вогонь – друг».

Учні 2-А та 2-Б класів під час онлайн-бесід з використанням презентацій, відеоматеріалів «Що небезпечного може бути вдома», «Небезпечним може стати ліфт», «Небезпечною є побутова хімія» пригадали правила поведінки вдома, в школі, в побуті, громадських місцях, вивчили назви екстрених служб, номери їх телефонів та ситуації, коли необхідно їх застосувати. Також розглянули поняття «безпека» та «небезпека», яких правил необхідно дотримуватися, щоб бути у безпеці (поведінка з незнайомцями, з сірниками, гострими предметами, вживання ліків, правила дорожнього руху). Особливу увагу приділили правилам поведінки у разі витоку газу, пожежі, у натовпі, з безпритульними тваринами та у випадках укусів комах.

Бесіду на тему «Вогонь – добрий слуга, але поганий хазяїн», у рамках «Тижня безпеки життєдіяльності», було проведено для учнів 3-А класу БНВО. Після перегляду відео певної тематики, бесіди та обговорення ситуативних карток, діти навчилися визначити «гарячі точки» або вогнища пожежі; як вибратися з палаючого чи задимленого приміщення; покликати на допомогу дорослих; викликати пожежну бригаду (правильно назвати адресу, свої координати і контакти). Учні поділилися своїми малюнками, на яких видно, коли вогонь є другом, а коли – ворогом.

У вікторині на тему «Безпека на дорозі» захопливо погралися учні 4 класу.

У 5 класі було проведено онлайн-бесіду з охорони праці. Під час бесіди було обговорено актуальні питання попередження нещасних випадків, дотримання правил дорожнього руху, протипожежної безпеки, пропаганди здорового способу життя.

Відеоролик «Правила користування електричними приладами» своїми силами створили учні 6 класу.

Учні 7 класу активно обговорювали питання особистої безпеки під час бесіди на тему «Безпека мого життя», а під час участі у вікторині «Знавці правил дорожнього руху» застосували свої знання щодо поведінки на дорозі та в автотранспорті.

В рамках Тижня знань з основ безпеки життєдіяльності для учнів 8 класу було проведено бесіду «Безпека вдома. Безпека на вулиці» (GoogleMeet), вікторину «Безпека життєдіяльності» (GoogleMeet + GoogleForms) – з 14 максимальних балів учні набирали 11-14 балів, що свідчить про високий рівень обізнаності з тем «Безпека на вулиці», «Вогонь-друг, вогонь-ворог», «Сам вдома»; учні переглянути відеоролик «З чого починається безпека» (YouTube).

Протягом Тижня безпеки дитини вихованці молодшої групи «Барвінок» Центру розвитку дитини БНВО під час заняття на тему: «Любій малечі про небезпечні речі» ознайомилися з поняттям «безпечне» і «небезпечне» та вчили усвідомлювати важливість безпеки життєдіяльності. Діти повторили правила безпечного перебування вдома під час відсутності дорослих, правила поводження з незнайомими предметами. Вихованці групи «Дзвіночок» на занятті «Небезпечні речі» дозналися, що речі бувають отруйні, вогненебезпечні, травмонебезпечні, колючі та ріжучі; погралися у дидактичну гру «Що зайве?» (закреслити або обвести небезпечні предмети); переглянути відео «Безпека дитини в побуті». Також для дітей було проведено бесіду «Як потрібно вести себе з незнайомцями».

Вихованці середнього віку групи «Веселка» та групи «Сонечко» переглядали презентацію та обговорювали правила поведінки в лісі: що можна а чого не можна робити і чому, як природа може на нас розізлитися, які наслідки можуть бути від людської недбалості під час занять «Природа друг - природа ворог», «Природні стихійні лиха», ознайомилися з природними явищами (грозою, зливою, буревієм), удосконалювали свої знання про правила безпечної поведінки в довкіллі, навчалися правил безпеки біля водойми, в парку, правильній поведінці під час стихійного лиха.

На занятті «Наодинці вдома. Стихійні лиха» старші вихованці групи «Малятко» вчилися як діяти у надзвичайній ситуації, виховувати самостійність, правильно та об’єктивно приймати рішення. Вихованці групи «АБВГДейка» розширили своє уявлення про природу, як живий організм; вчилися правильному поводженню під час відпочинку в лісі; знайомилися з орієнтирами, які допоможуть не заблукати в лісі, розвивали вміння безпечного спілкування з природою, виховували почуття відповідальності за своє життя та дбайливого ставлення до свого здоров’я.

 

 

Оксана Панкова,
відповідальна за організацію роботи з охорони праці

 

 

Архів2021: 

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

 

СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ

 

 

Вхід