Вишиванка як традиційний вид декоративно-ужиткового мистецтва

22 березня 2019 року учителем трудового навчання Орещенко А.І. було проведено з учнями 6 класу ЗОШ І-ІІ ступенів урок-подорож «До коріння українського народу».

Мета уроку: розвити вміння насолоджуватись спогляданням на вишиванки як декоративно-ужиткове мистецтво; ознайомити учнів з поняттям «символ», «символіка», звернути увагу на ознаку використання символічних зображень у вишиванках різних регіонів України, навчити аналізувати зображення, що використовувались у вишиванках; активізувати творчу ініціативність учнів, виховувати зацікавленість до культурної спадщини українського народу.

Протягом уроку діти ознайомились з різновидом вишиванок на Україні. З’ясували що вишиванка це не тільки традиційний вид декоративно-ужиткового мистецтва українців, а і генетичний код нації. Знаки і символи, зашиті у вишиванках, оберігали від всякої нечисті, допомагали у благополуччі українців, спонукали до утворення сім’ї і продовження роду, надихали на героїчні вчинки і здійснення мрій. За активною участю дітей урок перенісся в гостинну українську хату на дівочі вечорниці. Дівчата розповіли про Державу-Неньку, про сакральні знаки оберегів, закодованих в орнаментах вишиванки.

 

Орещенко А.І.,
вчитель трудового навчання

 

 

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

 

СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ

 

 

Вхід