Від хати до хати йде коляда завзято

Кожна нація, кожен народ має свої звичаї та традиції, що виробилися протягом багатьох століть і освячені віками. Народні звичаї та традиції українців особливо яскраво проявляються взимку, коли приходять найбільш довгоочікуваними святами нашого народу – Різдвяні свята. Упродовж 3-х тижнів ми відзначаємо Різдво, Щедрий вечір та Водохреще.

9 січня 2018 року завідуюча відділом організаційно-масової роботи Поплавська В.В. провела для вихованців Центру позашкільної роботи вікторину: «Різдвяні звичаї та традиції українського народу» (складова «громадянин», орієнтир сімейні цінності). Під час проведення заходу педагог ознайомила учнів з традиціями, звичаями та обрядами українського народу, що пов’язані Різдвяно-новорічними святами, розширила уявлення дітей про давній обряд святкування Різдва Христового в Україні, ознайомила з колядками, основними атрибутами колядників. Розповіла про особливості вертепу. 

На завершення заходу усі разом виконали традиційні колядки «Добрий вечір тобі», «Нова радість стала», а також всесвітньо відому щедрівку «Щедрик» – одну з найпопулярніших обробок Миколи Леонтовича, знану не тільки в Україні, але й у всьому світі під назвою «Дзвінка колядка, Колядка дзвонів».

Виховний захід «Різдвяні звичаї та традиції українського народу» розкрив невичерпну красу та духовну культуру українців, висвітлив єдність поколінь під час підготовки та проведення родинних свят. 

Народні звичаї охоплюють усі ділянки громадського, родинного і суспільного життя. Звичаї – це ті неписані закони, якими керуються в найменших щоденних і найбільших всенаціональних справах. Звичаї, мова – це ті найміцніші елементи, що об’єднують окремих людей в один народ, в одну націю. Все це вироблялося протягом усього довгого життя й розвитку кожного народу.

На сучасному етапі розвитку України потрібно проводити системні заходи, спрямовані на посилення патріотичного виховання дітей та молоді – формування нового українця, що діє на основі відтворення національних звичаїв і традицій, а також вивчення європейських цінностей. 

 

Поплавська В.В.,
завідуюча організаційно-масовим відділом

 

 

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

 

СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ

 

 

Вхід