Зимові українські свята та традиції

З метою виховання поваги до традицій та звичаїв українців на свята зимового циклу 22 грудня 2017 року для учнів 11 класу Ліцею технологічного профілю БНВО бібліотекарем закладу було проведено бібліотечне заняття «Зимові українські свята та традиції».

Старшокласники ознайомилися із основними подіями зимових свят в Україні та звичаями українців, що склалися історично, у ці святкові дні. Зокрема, одинадцятикласники запам’ятали, які традиційні страви віншували столи наших предків, і які обряди супроводжували кожне із зимових свят: Андрія Первозванного, Святого Миколая, Святий вечір, Різдво і Водохреща.

У зимовому циклі простежується двочастинна структура давньої обрядовості: зустріч-проводи. Зустріччю предків на Святвечір розпочинався період найважливіших зимових свят - Різдвяні свята, котрі закінчувалися проводами на Водохреща. Різдвяний цикл свят був пов’язаний із відродженням нового сонця, яке відтоді починає щораз вище підноситися і тепліше пригрівати. У ньому було найбільше обрядових дійств, якими намагалися забезпечити здоров’я, щастя і достаток; багато з них також було спрямовано на вшанування покійних предків. У цей період українці віншували, колядували та щедрували – співали ритуальних пісень-побажань господарям осель та їхнім домочадцям.

Рік новий іде новим кроком,
Всіх вітаємо з Новим роком!
Бажаємо здоров’я, добра і надії,
Хай в новому році збудуться мрії,
А святкова колядка на Різдво Христове
Дарує вам Віри, Надії й Любові.

 

 

Поджара Т.А.,
бібліотекар БНВО

 

 

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

 

СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ

 

 

Вхід