Рекомендації батькам щодо забезпечення попередження несанкціонованому поширенню інформації в умовах воєнного або надзвичайного стану

Вступ людства в нову інформаційну сферу змінив тактику і стратегію війни.

Діти в силу свого віку та недосвідченості можуть потрапляти під вплив ворога та надавати йому важливу інформацію, самі того не розуміючи та не усвідомлюючи.

Зокрема, перед початком повномасштабного вторгнення збільшилась кількість різноманітних інтернет ігр та квестів, в яких вербують дітей до фотографування стратегічних об’єктів та об’єктів критичної інфраструктури. Часто дітей залучають до такої діяльності, пропонуючи гроші. В такі схеми може потрапити багато дітей, адже можливість «легкого» заробітку зацікавлює їх.

 

Шановні батьки, нагадуємо вам про відповідальність за дії ваших дітей, адже після введення воєнного стану в Україні відбулося посилення кримінальної відповідальності за злочини проти основ національної безпеки України.

Державна зрада - діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України, перехід на бік ворога в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, вчинені в умовах воєнного стану, караються позбавленням волі на строк п’ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з конфіскацією майна (стаття 111 Кримінального кодексу України).

Несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових при­пасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших військових формувань, вчи­нене в умовах воєнного або надзвичайного стану карається позбавленням волі на строк 3 – 5 років (стаття 114-2  Кримінального кодексу України).

Поширення інформації про переміщення, рух або розташування Збройних Сил України чи інших військових формувань, за можливості їх ідентифікації на місцевості карається позбавленням волі на 5 – 8 років.

Кримінальна відповідальність за державну зраду настає з 14 років.

 

Шановні батьки, цікавтеся життям ваших дітей, цікавтеся, в які ігри вони грають, з ким спілкуються, користуйтеся мобільними додатками батьківського контролю. Навчайте ваших дітей інформаційній тиші.

Майбутнє залежить від наших дій сьогодні!

 

Тетяна Кучерява, соціальний педагог

Ганна Андрющенко, практичний психолог

Іванна Шкурай, практичний психолог

Архів2024: 

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

 

СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ

 

 

Вхід