Виховні заходи до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту в БНВО

Історію ми не можемо повернути назад.
Але розповісти про неї всю правду ми зобов’язані.
 

 

З 24 по 26 січня 2018 року для учнів закладу Броварського навчально-виховного об’єднання були проведені виховні заходи з метою поглиблення знань учнів з «проблемних» тем історії, з трагічними подіями Голокосту, як одним із прикладів жорстокого ставлення фашистів до людей, формування основи культури і толерантності у міжнаціональних відносинах, виховання співчуття, співпереживання, почуття гуманності, гордості за тих співвітчизників, які віддали своє життя заради інших.

Учні та педагоги БНВО приєдналися до світової спільноти, щоб висловити свою скорботу про мільйони загублених життів співвітчизників, адже 27 січня у різних країнах світу вшановують пам'ять жертв Голокосту (у приблизному перекладі з грецької це слово означає «всеспалення», інше значення – катастрофа). Це – День віддання належної шани жертвам масових розстрілів людей, переважно єврейської національності, у 1941–1943 роках, здійснюваних німецьким окупаційним командуванням під час Другої світової війни.

Пам’ятаючи про події, які викликають глибоке співчуття до жертв трагедії для учнів нашого закладу класними керівниками та вихователями ГПД було проведено виховні години, бесіди, інформаційні години, уроки пам’яті на теми: «Історія скорботи та героїзму», «Сучасне українське суспільство та уроки Голокосту», «Голокост – трагічна сторінка історії».

Дату 27 січня обрали не випадково, саме цього дня у 1945 році був визволений найбільший з гітлерівських концтаборів, Освенцим (Аушвіц-Біркнау), через який пройшли, як свідчать документи Нюрнберзького трибуналу, 2,5 мільйона людей, 90 відсотків з яких були євреї. Усього у фашистських таборах смерті було знищено шість мільйонів євреїв і мільйони людей інших національностей.  

Для українського народу символом нацистського злочину перед людством є трагедія в Бабиному Яру, який став всесвітньо відомим як місце масових розстрілів цивільного населення, що здійснювалися німецькими окупаційними військами в 1941 році. Зараз на території Бабиного Яру розташовуються декілька пам’ятників і меморіальних комплексів жертвам Голокосту.  Пам’ять про мільйони невинних жертв спонукає українців робити все можливе для недопущення будь-яких проявів антисемітизму, ксенофобії, расизму і нетерпимості.

Ми запалюємо свічку, щоб вшанувати 11 мільйонів людських душ, які були знищені за наказом Гітлера, Гімлера, Геббельса, Геринга – це вони перетворили на пустелю цілі  області, зруйнували сотні міст, спалили десятки тисяч сіл.

У цей день, День скорботи і пам’яті, ми приєднуємося до загальної печалі і прагнемо співчувати всьому цьому болю та втраті, ім’я яким - Голокост. Цю втрату ніяк не заповнити. Вже не запобігти. Але нехай живе надія, що подібного більше ніколи не повторитися!

 

Поплавська Вікторія Василівна,
завідуюча організаційно-масовим відділом

 

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

 

СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ

 

 

Вхід