День вишиванки – свято національної єдності

17 травня 2018 року учні, вихованці та педагоги Броварського навчально-виховного об’єднання приєдналися до  загальнонаціонального флешмобу «Українці – єдина нація». Адже, одягнути вишиванки в цей день усім українцям – це так по-особливому зворушливо. Вишиванка – національний одяг, наш генетичний код, плід складної і клопіткої роботи, яка наповнена величезною палітрою кольорів і сакральними орнаментами. Українська вишивка здавна відігравала роль оберега від темних сил. Вважалось, що вишивка на грудях захищає душу людини від руйнування, занепаду, а також умирання. Вишивка на плечах, особливо в чоловічому одязі, додавала сили і захищала від ворогів. Козаки кодували у вишивці військові таємниці: кількість і склад війська.

День вишиванки – свято, що зародилося в 2006 році, на жаль, немає державного статусу, але тим не менше, з кожним роком набуває все більшої популярності.

Метою проведених в цей день заходів у БНВО (бесід, виховних годин, флешмобу) стало вираження своєї національної та громадянської позиції, культурної освіченості та духовної свідомості, збереження українських цінностей та їх популяризація серед вихованців, учнів та старшокласників.

В цей день в усіх дітей та дорослих був піднесений настрій, всі посміхалися, робили один одному компліменти і це не дивно, адже у вишиванках закодовано багато символів сили, добробуту, краси та оберегів.

Український народ має багату культуру, величезний скарб якої складається з цінностей, надбаних багатьма поколіннями. Вони закладені в українських звичаях, обрядах, фольклорі, адже в них - світовідчуття та світосприймання нашого народу. У них пояснюються та обґрунтовуються взаємини між людьми, цінність духовної культури окремої людини і народу взагалі. Сорочка-вишиванка – це душа української культури, свідчення нашої етнічної спадщини. 

Багатющий скарб звичаїв нашого народу ми отримали в спадок і мусимо зберегти його та, нічого не втративши, передати нашим дітям, щоб не перервався зв'язок поколінь, щоб зберегти генетичну пам'ять нашого народу. 

 

Поплавська Вікторія Василівна,
завідуюча організаційно-масовим відділом

 

 

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

 

СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ

 

 

Вхід