Заходи до тижня української писемності та мови «Мова наша солов’їна»

З метою виховання любові та поваги до рідної мови, до її самобутності  6-10 листопада 2023 року до Дня української писемності та мови у закладі проведено виховні заходи.

Напередодні, у зв’язку з перенесенням святкування Дня української писемності та мови на 27 жовтня 2023 року, учні нашого закладу традиційно приєдналися до написання Всеукраїнського диктанту національної єдності.

Протягом тижня здобувачі освіти взяли активну участь у проведенні І етапу Міжнародного мовного конкурсу імені П.Яцика. Серед учнів 7-9 класів було проведено І та ІІ етапи олімпіади з української мови та літератури.

У середній та старшій групах ЦРД проведено ранкові кола «З витоків української писемності», «Світлиця слова у безмежжі часу» та інтегровані заняття «Мова наша солов’їна», «Наша мова калинова», на яких  переглянули мультимедійні презентації та відеоролики про мову.

Для учнів 1-х класів  проведено бесіди «Рідна мова чиста, як роса» та діти виготовляли  лепбуки  «Живи, красуйся наша мово!»

Для учнів 2-х класів – гра-мандрівка мовними стежинками «Мово наша рідна, мово солов’їна, мово українська, батьківська, материнська».

Для учнів 3-х класів – вікторина «Знавці української мови».

Учні 4-х класів готували проєкти "Мова наша, мова-мова кольорова". Діти знайшли багато цікавих фактів, загадок і слів про українську мову.

Учні 5 класу взяли активну участь у мовознавчому брейн-ринзі «Стежками української писемності».

Учні 6 класу долучились до  інтелектуальної мовознавчої гри «Плекаймо мову калинову».

Для учнів 7-8 класів було проведено мовознавчий турнір «Мово українська, гордосте моя!».

Учні 9 класу взяли активну участь у вікторині «Мова кольорова».

У шкільній бібліотеці учні 1-9 класів могли ознайомитися із виставками  літератури «Мова – душа народу» та «Читати це круто».

Вихованці роїв «Козацька слава» та «Козацька варта» учні 9 та 4 б класів провели спільний захід «Мова – душа нації», де познайомилися з традиціями свята писемності мови та перенесенням його відповідно до юліанського календаря, дев’ятикласники розповіли про основні заборони та утиски нашої мови протягом п’яти століть. Четвертокласники декламували поезії класиків української літератури та взяли участь у  вікторині «Знавці української мови».

Також вихованці роїв "Козацька слава" та "Козацький гарт" взяли участь у ІІІ Всеукраїнському конкурсі проєктів "Українська мова в об'єктиві" Номінація "Фотопроєкт", тема "Мовні сили України.

Попри утиски та заборони, що зазнала наша мова з боку різних держав, з кожним роком українська мова розквітає: її носіїв стає дедалі більше, молодь все частіше популяризує українську в соцмережах. Саме зараз українська мова об’єднує наш народ у боротьбі проти агресора.

 

Шануймо, прославляймо та популяризуймо українську мову!

Мова — зброя нації непереможних !

 

 

Тетяна ПОДЖАРА,

завідувачка бібліотеки

Відео: 
Архів2023: 

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

 

СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ

 

 

Вхід