Збережемо наш скарб – рідну мову

21 лютого всі народи Землі відзначають Міжнародний день рідної мови. За недовгий час свого існування свято вже стало традиційним, адже це один з тих днів, коли кожен має змогу відчути себе частиною свого великого народу.

21 лютого 2017 року з метою формування  знань учнів про шлях становлення рідної мови, прищеплення  і розвиток почуття патріотизму, національної гордості за рідну українську мову, за тих, хто передав нам у спадок цей неоціненний скарб для учнів ЗОШ І-ІІ ст.  та старшокласників Ліцею технологічного профілю БНВО були проведені наступні заходи:

  • бібліотекар Поджара Т.А. для учнів 11 класу Ліцею БНВО провела огляд виставки літератури «Без мови немає народу», на якій презентувала методичні та художні видання книжкової виставки, ознайомила з історією виникнення свята – Міжнародного дня рідної мови. Старшокласники оглянули матеріали виставки та переглянули медіапрезентацію «Цікаві факти про українську мову» та фільм «Наша мова».
  • завідуюча організаційно-масовим відділом Поплавська В.В. для учнів 1 та 2 класів ЗОШ І-ІІ ст. БНВО провела заняття «Українська мова – наш скарб». Заняття поройшло у ігровій формі: школярі грали у вікторину «Знавці української культури», розповідали вірші про мову, відгадували загадки, за допомогою скоромовок відпрацьовували правильну вимову всіх звуків рідної мови. На завершення заняття склали обіцянку: «Любити і шанувати материнську мову. Берегти і збагачувати цей найдорожчий скарб. Знати досконало нашу державну мову. Очищати нашу прекрасну мову від словесного сміття. Передавати нащадкам наше пісенне диво».

Заснування Дня рідної мови має велике значення, адже за оцінками фахівців, із понад 6000 мов, які нині існують у світі, значна частина перебуває під загрозою зникнення у найближче десятиріччя. Щороку повністю перестають вживатися близько десяти мов. Для того, щоб мова не зникла, за свідченням науковців, необхідно, щоб нею спілкувалися принаймні сто тисяч людей. Отож, українці, давайте спілкуватися рідною мовою!

 

Поплавська В.В.,
завідуюча організаційно-масовим відділом

 

 

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

 

СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ

 

 

Вхід