Небесна Сотня – то в серцях вогонь

Історія будь-якого народу містить періоди, дати, які є вирішальними і доленосними в його житті. 20 лютого – пам'ятний та скорботний для багатьох українців день. Це День Героїв Небесної Сотні, присвячений подвигу учасників Революції Гідності 2013-2014 рр. П’ять років тому величезна кількість людських жертв змусила здригнутись українців та вивести їх з «летаргічного сну». Ми досі прощаємось із загиблими, бо в їх переліку ніяк не поставимо крапку. Який довжелезний… Безкінечний список тих, хто помер за нашу свободу. Наймолодшому було 17, найстаршому – 83. Усі віддано вірили в те, що можуть на краще змінити долю країни. І віддали заради цієї мети найдорожче – життя.

19 та 21 лютого 2019 року з метою вшанування пам’яті героїв Небесної сотні, прищеплення любові до Батьківщини, виховання патріотичної свідомості, бажання стати гідними громадянами України для учнів ЗОШ І-ІІ ст. Броварського навчально-виховного об’єднання педагоги провели тематичні заходи.

  • Для учнів 1-А та 1-Б класів класні керівники Стенченко О.П. та Кошель Н.М. провели бесіди «Герої не вмирають». В ході бесіди учні ознайомилися із історичними подіями цього дня, переглянули тематичні документальні відео, запалили свічку пам’яті та хвилиною мовчання, під музичний супровід «Плине кача», вшанували пам'ять героїв «Небесної сотні».
  • Для учнів 2 класу класовод Вальченко В.О. та вихователь ГПД Задорожня І.С. провели бесіду «Від Революції гідності – до пам’яті про Небесну Сотню». З бесіди діти дізналися, що День Героїв Небесної Сотні – пам’ятний день, що відзначається 20 лютого на вшанування подвигу Революції гідності та увічнення пам’яті великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яких змінено хід історії нашої держави. Наприкінці бесіди діти хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих як на Майдані, так і тих, хто загинув на Сході України, захищаючи незалежність та суверенність нашої держави. У пам'ять про цих людей Юрій Соломко напам’ять прочитав вірш «Україна», рядки якого підтверджують, що Україна ніколи не стане на коліна, що це найкраща країна на землі, і що сьогоднішні другокласники є справжніми патріотами своєї Батьківщини, бо коли на їхніх очах з’являються сльози – зрозуміло, що їм не байдуже до долі України.
  • Для учнів 3 класу вчитель Сіромолот Н.О. провела виховне заняття «У їхніх серцях жила Україна». Учні також переглянули соціальний ролик «Герої Небесної сотні» та хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих за світле майбутнє нашої держави.
  • Учні 4 класу під керівництвом Фролової І.А. підготували проекти «Що для мене Україна?», захист яких відбувся 21 лютого. Під час проведення захисту школярі говорили про щиру любов до України, її природи, традицій, звичаїв, народу. На завершення вчитель з школярами обговорили події Революції гідності та подвиг героїв «Небесної сотні».
  • Для учнів 5 класу класний керівник Колтко М.О. провела бесіду «Свічка пам’яті ніколи не згасне», у ході якої діти дізнались, кого називають Небесною Сотнею, як герої захищали Україну, відстоювали свої права і за що загинули. Пам’ять загиблих вшанували хвилиною мовчання.
  • Для учнів 6 класу ЗОШ В-ІІ ступенів БНВО бібліотекар Поджара Т.А. провела огляд літератури книжкової виставки «Хоробрі серця». Учні ознайомилися із основними подіями, що спричинили загибель мужніх поборників за краще життя в Україні. Також із біографічними даними кількох учасників тих буремних подій Майдану 2014 року, зокрема із історією життя та відважної боротьби нашої землячки броварчанки Антоніни Дворянець. Із захопленням шестикласники читали вголос вірші сучасних поетів, присвячені героям Небесної Сотні.
  • Вихованці Центру позашкільної освіти взяли участь у міському конкурсі дитячого малюнка «Пам’яті Героїв Небесної Сотні присвячуємо!». Одним із переможців у І віковій групі (7-10 років) став Меленевич Євгеній, 9 років, вихованець гуртка «Веселий пензлик» (керівник Знатнова О.В.) ЦПО за роботу «Голуби миру» Євгенію було вручено диплом III місце.

Ми маємо пам’ятати цих відважних людей, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідно вшановувати подвиг Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року - лютий 2014 року), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України.

Тож нехай пам'ять всіх невинно убитих згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі. Нехай кожен з нас торкнеться пам’яттю цього священного вогню – частинки вічного. А світло цієї свічки хай буде даниною тим, хто навічно пішов від нас, хто заради справедливості жертвував собою. Вони повинні жити в нашій пам’яті! Загиблі хлопці віддали свої життя за всіх нас. Це має пам’ятати кожен!

Сьогодні, завтра, завжди! Без цього ми не зможемо відбудувати свою країну! Безсмертні душі вбитих і закатованих відійшли у небеса, але вони вічно житимуть в народній пам’яті, бо «Герої не вмирають!».

 

Поплавська Вікторія Василівна,
завідуюча організаційно-масовим відділом

 

 

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

 

СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ

 

 

Вхід