Мова єднає усіх

Соловей мовчить на дубі у годину вечорову –
Зачудовано і любо слуха нашу рідну мову.
І коли б він став шукати слів до пісні чарівної,
То набрав би їх багато з мови нашої живої.

 

Щорічно, 21 лютого, люди по всьому світу святкують Міжнародний день рідної мови. Кожен у світі має дароване йому від народження право розмовляти і мислити рідною мовою. І кожна країна має право на державну мову.

Мова –  одне із найцінніших надбань, яке створили й залишили нам наші попередники. Мова є душею нації, її генетичним кодом, у її глибинах народилося багато з того, чим може пишатися наш народ.

Щоб українська материнська мова завжди залишалася сильним і потужним інструментом спілкування і розвитку, вдосконалювалась і збереглась, методистом позашкільної освіти та вчителем початкових класів Валентиною Вальченко було розроблено творчий проєкт «Мова єднає усіх», в якому взяли участь  усі учні початкової школи. За мету було поставлено в цікавій ігровій, доступній для молодшого школяра формі донести  важливу інформацію про походження події, про застосування  знань з мови та літератури на практиці, виховання любові до рідного слова, пробудження у дітей почуття національної гідності.

            Для кожної вікової групи дітей були розроблені мовні ігри та завдання:

  • для першокласників – інтерактивна гра «Хто що зробив?» та «Продовж віршик», а для роботи на групі продовженого дня – картки-розмальовки «Мак» із завданням для списування;
  • для другокласників – «Жартівлива вікторина з цеглинками LEGO», а для роботи на групі продовженого дня картки-розмальовки «Склади прислів’я»;
  • для третьокласників – мовна гра «Щасливий випадок», а для роботи на групі продовженого дня – кросворд «Рідна мова»;
  • для учнів четвертого класу – гру «Вірю, не вірю», а для роботи на групі продовженого дня картки «Зашифровані загадки».

Родзинкою творчого проєкту стали виступи учнів 3-А класу. Саме вони зіграли ролі рідної мови та її друзів-помічників: іменника, прикметника, дієслова, абетки, пісні. Їхні герої розповідали молодшим ліцеїстам вірші, гуморески, співали пісень, допомагали проводити мовні ігри та зрозуміти, що українська мова наймилозвучніша, найпрекрасніша і що підростаюче покоління повинне дбати про рідне слово завжди!

 

Валентина ВАЛЬЧЕНКО, методист

Архів2024: 

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

 

СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ

 

 

Вхід