Адаптаційний процес вихованців гуртків

У вересні 2015 року відбувалося формування гуртків Центру позашкільної освіти Броварського навчально-виховного об’єднання, так разом з дітьми, які вже відвідували гуртки раніше, прийшли і дітки новенькі, які теж хочуть створювати красу своїми руками.

З метою діагностики процесу адаптації нових вихованців практичним психологом Чуняк В.А. проводилося спостереження за взаємодією з дітьми та керівником гуртка, емоційним станом дітей, реагуванням на успіхи та невдачі.

Можна підсумувати, що у неформальну обстановку, яку пропонують гуртки, дітям адаптуватися досить легко, вихованці легко йдуть на контакт, як з дітьми, так і з дорослими, активно та емоційно реагують на події, отримують задоволення від роботи та результатів своєї діяльності.

Також проводилися діагностичні бесіди з керівниками гуртків. В результаті виявлено, що діти адаптувалися легко, залюбки відвідують гуртки.

Поради керівникам гуртків як допомогти дитині адаптуватися у гуртку

  • Безумовно, спочатку не все у дитини виходить. Необхідно не дорікати їй за невдалу роботу, а похвалити за старання, і тільки після цього спокійно пояснити важливість підсумку кожної роботи.
  • Краще спокійно розібрати з дитиною помилки в її поведінці, щоб вона їх зрозуміла та відчула.
  • Будь-яка дрібниця може зачепити чутливу дитину, тому навіть освітлення має значення.
  • Давайте завдання, яке відповідає вмінням дитини або лежить у зоні її найближчого розвитку.
  • Необхідно вловлювати стан окремої дитини та групи в цілому та, за можливості, варіювати види діяльності, змінювати роботу відпочинком.
  • Заохочуйте роботу в парах та підгрупах, це зближує дітей і сприяє позитивному налаштуванню дитини на відвідування гуртка.
  • Мотивуйте дитину до роботи: можна запропонувати зробити листівку для мами тощо. І не забудьте похвалити за виконану роботу.
  • Але якщо дитина тривалий час не проявляє інтересу до занять у гуртку, можливо ці заняття їй не до душі або вона відвідує їх не з власного бажання, і намагання зацікавити її марні.

 

 

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

 

СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ

 

 

Вхід