Настановча конференцiя юних науковцiв

02 листопада 2016 року відбулась настановча конференція з учнями-членами міського територіального осередку Малої академії наук України, яка за традицією проходила в актовій залі Броварської спеціалізованої школи №5.

У роботі настановчої конференції взяли участь юні науковці – слухачі, кандидати та дійсні члени міського територіального осередку МАН, разом зі своїми науковими керівниками. Майже 90 учнів та 25 педагогів навчальних закладів міста стали активними слухачами та доповідачами конференції.

Членами президії конференції були: Ткачук Ірина Олександрівна, директор Броварського навчально-виховного об’єднання, структурним підрозділом якого є міський територіальний осередок Малої академії наук; Мартенко Олена Олексіївна, завідувач науково-методичного центру управління освіти і науки Броварської міської ради, Пещеріна Тетяна Вікторівна, заступник директора з навчально-виховної роботи Національного центру «Мала академія наук України»; Лобода Петро Іванович, декан інженерно-фізичного факультету Національного технічного університету «КПІ», член-кореспондент Національної академії наук України, доктор технічних наук, професор, голова журі відділення Технічних наук фінального етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН; Панкова Оксана Олександрівна, керівник міського територіального осередку МАН.

З вітальним словом до учасників конференції звернулася Мартенко Олена Олексіївна. Вона побажала учням наснаги у пошуковій та дослідницькій діяльності, вказала на важливість участі у різноманітних конкурсах та заходах та їх роль у формуванні активної, конкурентоспроможної особистості.

На початку роботи конференції керівник міського територіального осередку МАН Панкова Оксана Олександрівна розповіла про діяльність міського осередку МАН та результативність участі у Всеукраїнському конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН та інших конкурсах.

З доповіддю «Організаційно-педагогічні аспекти діяльності Малої академії наук України» виступила Тетяна Вікторівна Пещеріна, звернувши особливу увагу на участь учнів у наукових школах, наукових студіях МАН для старшокласників, навчально-виховний процес у яких організовано за спеціально розробленими програмами і навчальними планами, що поєднують колективну та індивідуальну форми роботи. Дуже корисною була інформація про лабораторний комплекс МАНлаб, який пропонує допомогу у наукових та навчальних дослідженнях учнів.

Про практичне застосування наукових досліджень розповів Лобода Петро Іванович. Він зауважив, що у останні роки збільшився інтерес до нанотехнологій та наноматеріалів. Демонстрація дослідів яскраво підкреслила значущість ролі наукових знань при розробці нових матеріалів, які стануть одним з основних рушіїв змін у машинобудуванні, оптоелектроніці, медицині та інших галузях народного господарства.

Марченко Жанна Володимирівна, керівник секції історії міського територіального осередку МАН, вчитель Броварської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2, поділилася особливостями написання науково-дослідницької роботи у секції «Історичне краєзнавство». У своїй доповіді вона підкреслила значимість дослідницької роботи у надбанні учнями вмінь, які допомагають розвивати інтелектуальні можливості, комунікабельність. Це вміння аналізувати та систематизувати матеріали досліджень, критично мислити та оцінювати досліджений матеріал, формувати та висловлювати власну думку. Повчальною стала інформація про учнів, які вже за стінами школи продовжили свої дослідження.

Захоплюючі розповіді Коваля Максима про участь у навчально-тренувальних змінах для обдарованої учнівської молоді Київської області та Лещик Ірини про обласний мовний табір, змогли переконати всіх учасників конференції, що написання науково-дослідницьких робіт дасть їм можливість мати міцні знання, вміти знаходити головне.

Наприкінці роботи конференції Панкова Оксана Олександрівна ознайомила майбутніх науковців з умовами проведення І (міського) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН у 2016/2017 навчальному році та надала інформацію про графік проведення І етапу конкурсу-захисту.

Збагачені почутим і побаченим майбутні науковці роз’їхалися по своїм навчальним закладам, аби за кілька тижнів зустрітися знову, вже у ролі учасників Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України.

 

Оксана Панкова,
керівник міського територіального осередку МАН

 

 

 

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

 

СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ

 

 

Вхід