Розподіл влади в сім’ї

Є різні варіанти стосунків у сім’ї. Це може бути:

Співпраця. Грунтується на взаєморозумінні і взаємній підтримці, яка допомагає якнайповніше реалізувати функції родини. Кожний – і дорослий, і дитина – відчуває свою значущість; загальна атмосфера стосунків тепла, дружня, сповнена позитивних емоцій і почуттів.

Паритет. Рівні, «союзницькі», раціональні взаємини, які задовольняють усіх учасників спілкування: особистісна значущість кожного дещо зменшується, емоційні контакти слабшають, на перший план виходять пошуки доцільності кожної дії.

Змагання стосунки, які базуються на прагненні окремих членів родини перевершити один одного в якійсь справі. Цей тип взаємин може призводити до встановлення в сім’ї нервової атмосфери.

Конкуренція домінування взаємин, коли переважає прагнення кожного довести свою зверхність над іншими за будь-яку ціну. Емоційний комфорт одного досягається за рахунок психологічного дискомфорту іншого.

Антагонізм стосунки, для яких характерним є протистояння окремих членів сім’ї і небажання йти на компроміс. Саме це є джерелом великої кількості дитячих неврозів; нормальний розвиток особистості порушується, виникають деформації характеру і в дорослих, і в дітей.

 

 

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

 

СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ

 

 

Вхід