Топ цікавих і корисних фактів, які мають знати всі батьки

Взято із журналу «Зростаємо разом» www.osnova.com.ua

Як перевірити пам’ять дитини?

Це дуже просто. Візьміть десять картинок із коробки з дитячим лото (зображення простих предметів і тварин). Скажіть дитині: «Зараз я покажу тобі картинки. Намагайся їх запам’ятати». Показуйте кожну картинку на кілька секунд і відкладайте вбік. Потім поцікавтеся в малюка, які картинки він запам’ятав.

Якщо дитина запам’ятала 8-10 картинок – у неї відмінна зорова пам’ять. Якщо вона назвала 5-7 картинок – це означає середній рівень. І нарешті, якщо кількість правильних відповідей менша ніж 5, то слід усерйоз звернути увагу на розвиток зорової пам’яті дитини.

В аналогічний спосіб перевіряємо пам’ять на слова (вербальну пам’ять). Пояснивши правила, промовляємо десять простих слів, що означають предмети або тварин. Наприклад: будинок, літак, чашка, яйце, хлопчик, дерево, виноград, чапля, окуляри, замок. Оцінити результат ви зможете за тими самими критеріями, що й у першому тесті.

 

Чи віддавати дитину до музичної школи?

Ще зовсім недавно віддати дитину вчитися до музичної школи вважали за потребу. «Нехай навчиться грати хоча б для себе» - міркували батьки. Сьогодні похід до музичної школи вже не такий модний, як раніше. Це пов’язано з тим, що навантаження в основній школі поступово збільшується, тому що навчальні програми повсякчас ускладнюються. Не слід ігнорувати й фінансовий фактор. Уроки музики, а також вартість інструмента – чималі витрати. І все-таки дітей потрібно вчити музики. Адже лише досвідчений педагог може розгледіти здібності дитини, і навіть талант. Навчання музики дасть малюкові можливість розвиватися всебічно, розвивати слух і вокальні дані. Запам’ятовування великих за обсягом нотних текстів, вокальних партій або мелодій на слух, постійне тренування пальців, своєрідне тренування подиху під час співу – усе це сприяє розвитку дитини.

Але не забувайте про те, що навантаження має бути розумним. Якщо малюк часто й швидко стомлюється, у нього серйозні хронічні захворювання, то навчання у двох школах водночас може завдати шкоди, а не бути корисним. Діти з проблемами опорно-рухового апарата, порушенням зору, звісно, теж можуть навчатися музики. Однак для них більш прийнятним є не навчання в музичній школі, а індивідуальні заняття з педагогами, щоб навантаження було дозованим і чергувалося з відпочинком.

 

Як привчати дитину допомагати вдома?

Одна з головних особливостей поведінки дитини – її прагнення й бажання копіювати поведінку дорослих. Тому принцип «Роби, як я!» повинен стати для вас основним, якщо ви прагнете, щоб дитина допомагала вам удома. Подавайте приклад, демонструйте, що ви виконуєте цю роботу із задоволенням.

Якщо дитина виявила ініціативу й зробила вдома щось корисне (випрала, підмела, вимила посуд тощо), але зробила це «як уміла», не сваріть її, а навпаки, похваліть. І покажіть, як правильно віджимати ганчірку, начисто вимити тарілку, акуратно підмести підлогу. Розповідайте всім домочадцям, який у вас є тепер новий помічник. Тоді малюк обов’язково захоче допомогти вам знову.

Запропонуйте дитині вибрати собі постійний обов’язок. Винести сміття, погуляти із собакою, почистити картоплю – головне, щоб цей обов’язок був корисним для всієї родини.

 

Чи бувають «не дитсадкові» діти?

Психологи й педагоги одностайні в думці, що відвідування дітьми  дитячого садка є дуже корисним. Малюки звикають бути без мами й тата, здобувають навички самообслуговування, звикають до правильного режиму дня. Діти, які відвідують дитячий садок, рідше мають проблеми з адаптацією, вони легко спілкуються з іншими дітьми й малоймовірно, що в школі не матимуть друзів.

І все-таки деякі батьки вважають, що їх діти повинні перебувати вдома до школи, пояснюючи своє рішення тим, що їх дитина «недитсадкова». Найчастіше так роблять мами й тата дітей, які часто хворіють, або тих малюків, у яких виникають труднощі в спілкуванні з однолітками. Іноді проблема може мати інші причини. Занадто тривожні батьки самі не бажають відпускати від себе малюка. Або перший досвід відвідування дитячого садка виявився невдалим. Зрештою, батьки прирікають дитину на проблеми, яких можна було б уникнути. Для того щоб зрозуміти, що вашому малюкові не підходить режим дитячого садка, його правила й ті дорослі, які там займаються вихованням, питаннями харчування й догляду за дітьми, мало декількох днів і навіть тижнів. Вам знадобиться два-три місяці, протягом яких дитина зможе адаптуватися до нових умов. Якщо малюк часто хворіє, то краще приділити більше уваги його загартовуванню, аніж забирати його з дитячого садка. І нарешті, ваше ставлення до садка повинне змінитися. Знайдіть таких педагогів і такий садок із прийнятними для вас умовами утримання, щоб ви були спокійні за свою дитину.

 

Як відучити дитину вживати погані слова?

Насамперед потрібно визначити, навіщо дитина їх говорить. Причини дитячого лихослів’я можуть бути такими:

  • нерозуміння значення слів;
  • наслідування дорослих;
  • бажання виглядати старшою;
  • прагнення привернути до себе увагу.

Для того щоб «вилікувати» дитину від лихослів’я, зовсім не обов’язково карати її або мазати язик гірчицею. Насамперед поспостерігайте за собою. Чи завжди ви вживаєте тільки слова, що прагнете почути від дитини? Не злословте самі й привчіть до цього всіх домашніх.

Якщо ви помітили, що малюк вживає слова, не розуміючи їх значення, коректно поясніть, що вони означають, або, якщо це зовсім «недитячі» слова, попередьте малюка, що виховані люди таких слів не вживають.

Поміркуйте, чи зважаєте ви на думку своєї дитини, чи бачите, що вона дорослішає, що в неї з’являється потяг до самостійних учинків, що їй бракує уваги й вона прагне виявити себе. Дайте їй таку можливість, щоб самоствердження не виражалося через нецензурні вирази.

 

Як вибрати дитині мобільний телефон?

Розмови про шкідливість мобільних телефонів для здоров’я ведуть із моменту винаходу мобільного зв’язку, але життя не стоїть на місці й сьогодні мобільними телефонами користуються не лише дорослі, а й діти. Що робить дитина, поки батьки на роботі, як вона повернулася зі школи додому, чи виконала домашні завдання, чи з’їла обід – батьки вже не уявляють, як би вони виховували своїх дітей без мобільного «повідця».

Вибір телефону для дитини – справа не така проста, як може здатися. Щоб зрозуміти, якому телефону віддати перевагу, для початку з’ясуємо, навіщо він потрібний вам і вашій дитині. Мобільний телефон дає змогу не лише спілкуватися, але й слухати музику, користуватися Інтернетом, грати в ігри. Маленьку дитину бажано обмежити першими двома можливостями. Тому:

  • вибирайте не занадто дорогий, непомітний телефон з обмеженою кількістю функцій;
  • подумайте про те, щоб модель була досить міцною, тому що діти мають звичку кидати свої речі;
  • екран телефону повинен бути яскравим, а зображення – контрастним, щоб дитина добре могла розгледіти інформацію навіть сонячного дня на вулиці;
  • не купуйте занадто багатофункціональне, складне обладнання, тому що дитина може заплутатися.

Поджара Т.А.,
бібліотекар БНВО

 

 

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

 

СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ

 

 

Вхід