Українсько-польський обмін молоддю «Курс учнівського самоврядування»

Відповідно до рішення Українсько-Польської Ради обміну молоддю Броварське навчально-виховне об’єднання стало переможцем конкурсного відбору на реалізацію міжнародного проекту «Курс учнівського самоврядування». З 15 по 23 жовтня 2018 року в рамках реалізації проекту ми приймали у себе представників Конвенту Самоврядної Співпраці, Республіка Польща. Серед учасників проекту були представники з міста Бровари (Україна), Щецин (Польща), Чернеєво (Польща), Поліцького повіту (Польща).

Основною метою даного проекту було  зміцнення співпраці та обміну досвідом у сфері молодіжного самоврядування, а також налагодження міжкультурного діалогу шляхом створення умов відкритості та толерантності.

Програма проекту була дуже насиченою. Серед заходів лідерська майстерня «Становлення учнівського самоврядування», навчальна гра «Міське самоврядування», заняття з елементами тренінгу «Виховання лідера», творча майстерня «Організація акцій та флешмобів», творчі майстер-класи, презентації, екскурсії, прогулянки та ін.

Учасники проекту познайомились із місцевим самоврядуванням України та Польщі. А також з метою підвищення рівня обізнаності з діяльністю місцевого самоврядування України, мотивації до участі в суспільному житті своїх країн та здобуття навичок прийняття управлінських рішень, мали можливість пройти стажування у структурних підрозділах Броварської міської ради Київської області. Представники польської делегації були вражені відкритістю керівників структурних підрозділів, які знайомили їх зі своєю роботою. Тому ідея стажування тепер буде реалізовуватись і в їх містах.

Важливим компонентом молодіжного обміну стали безпосередні розповіді учасників про свою діяльність. Представники Ради дітей та учнівської молоді міста Бровари презентували свої напрацювання, поділилися досвідом організацій флешмобів. І завдяки цьому учасниками впродовж тижня було реалізовано кілька акцій та флешмобів. Зокрема, екологічна акція в парку «Перемога», яка передбачала привернення уваги перехожих до проблеми забруднення навколишнього середовища. А також танцювальний флешмоб (танець «Бельгійка» на Майдані Свободи), метою якого була демонстрація міжкультурного діалогу та дружби.

У свою чергу польська делегація презентувала роботу своїх молодіжних осередків та рад. Цікаво було порівняти та обговорити проблеми, які виникають як в українців, так і у поляків у їх діяльності.

Приємним сюрпризом для польської делегації стало знайомство з польським культурно-освітнім товариством «Родина», яке існує в місті Бровари.

Серед заходів у рамках проекту було чимало екскурсій. Зокрема, екскурсії на успішні підприємства міста Бровари (ДП «Зееландія», Трикотажна фабрика ПАО «Софія»), до міського краєзнавчого музею, Меморіалу «Биківня» та до столиці України. 

Учасникам вдалося побачити та оцінити роботу кількох освітніх закладів у місті Бровари – загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів №3 та інклюзивними формами навчання в ній; школу для дітей з особливими потребами «Мозаїка»; спеціалізовану школу І-ІІІ ступенів №5 з поглибленим вивченням іноземних мов імені Василя Стуса; Броварське навчально-виховне об’єднання і Палац творчості  дітей та юнацтва.

Останній день проекту був дуже важким та емоційним для всіх його учасників. За круглим столом вони обговорювали тему «Молодіжний обмін – дієвий інструмент для зближення народів». Головним аргументом під час обговорення був сум та сльози на обличчі. Учасники впродовж тижня наскільки зблизились та потоваришували, що сумнівів щодо того, що молодіжний обмін важливий та потрібний ні в кого не виникало. По завершенні круглого столу учасники обіймались, обмінювались контактами, писали один одному побажання, фотографувались та обіцяли один одному ще обов’язково зустрітись!

Міжнародний молодіжний діалог в умовах сучасного суспільства – реальність, а не феномен! Саме завдяки таким проектам відбувається обмін досвідом між українськими та польськими лідерами молодіжного самоврядування, який дає можливість підвищити їх громадянську активність та бажання співпрацювати та реалізовувати спільні проекти.

Поляки та українці не раз демонстрували дружні відносини та бажання співпрацювати. І, як бачимо, молодь держав не є виключенням!

 

 

Відео: 

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

 

СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ

 

 

Вхід