Участь у Всеукраїнських конкурсах – сходинки до майстерності

Одним із провідних заходів Малої академії наук є Всеукраїнський конкурс-захист науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України. Конкурс проводиться з метою духовного, творчого, інтелектуального розвитку дітей та молоді, виховання їх у дусі патріотизму і демократичних цінностей, створення умов для формування інтелектуального потенціалу нації. Учні-члени міського територіального осередку МАН беруть активну участь у цьому конкурсі. Різноманітність тем учнівських  науково-дослідницьких робіт підкреслює широке коло інтересів юних науковців, їх зацікавленість  до різних галузей науки.

Але хочеться звернути увагу на те, що свої дослідження учні можуть презентувати не тільки на Всеукраїнському конкурсі-захисті, а й на багатьох інших. У цьому році члени міського осередку МАН Борзенков Роман (секція «Хімія», керівник Розум Л.М.) та Матвійчук Ірина (секція «Медицина», керівник Розум Л.М.), які стали переможцями І етапу конкурсу-захисту, Опанасенко Данило (секція «Біологія людини», керівник Дмитренко О.В.), який виступав з тезовою доповіддю, взяли участь у Всеукраїнському науково-технічному конкурсі Intel-Eкo Україна та Всеукраїнському конкурсі винахідницьких і раціоналізаторських проектів еколого-натуралістичного напряму.

Всеукраїнський конкурс винахідницьких і раціоналізаторських проектів еколого-натуралістичного напряму проходив 9-11 лютого 2016 року в Національному еколого-натуралістичному центрі учнівської молоді, за підтримки Національної академії наук України, Державної служби інтелектуальної власності України, Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності». До участі у конкурсі були запрошені 59 молодих раціоналізаторів і винахідників віком від 16 до 23 років. Проекти оцінювались в десяти категоріях: «Екологічно безпечні технології та прикладна екологія», «Медицина та охорона здоров’я», «Психологія», «Біологія», «Хімія», «Сільськогосподарське дослідництво та винахідництво», «Ресурси енергозбереження», «Фізика», «Інженерні науки» і «Науки про Землю».

Державна служба інтелектуальної власності України надала можливість кращим конкурсним проектам взяти участь у загальнодержавній виставці винахідників і раціоналізаторів, яка відбудеться у квітні 2016 року. Право представляти власну розробку на цій виставці отримали п’ятеро переможців конкурсу, серед них - Борзенков Роман з проектом: «Вплив умов синтезу на формування стоматологічних керамік на основі ZrO2».

Всеукраїнський науково-технічний конкурс Intel-Eкo Україна 2016 – національний етап Міжнародного конкурсу Intel ISEF 2016 відбувався з 16 по 19 лютого 2016 року. Організатори конкурсу - Міністерство освіти і науки України спільно з компанією Intel Україна, Київським національним університетом імені Тараса Шевченка та Національним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді.

Intel Eco Ukraine – всеукраїнський конкурс наукової творчості учнів, національний етап міжнародного конкурсу Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF).

Ціль  конкурсу – формувати та популяризувати науковий і творчий світогляд серед молодого покоління, єднати бізнес і науку, а також випромовувати український інноваційний потенціал на міжнародній арені.

Категорії Конкурсу: Біологічні науки (ботаніка, зоологія, мікробіологія, біохімія тощо); Екологія та проблеми довкілля; Екологічна інженерія та енергозберігаючі технології; Науки про Землю (географія, геологія); Науки про Людину (анатомія, фізіологія, охорона здоров’я, психологія); Хімія; Хімічна та біологічна інженерія.

Наукові проекти оцінюють видатні вчені та представники найбільш інноваційних компаній України та світу. Завдяки їм, учасники конкурсу дізнаються про сильні і слабкі сторони проекту, про те, як можна використовувати роботу на практиці і застосовувати результати своїх досліджень в науці та промисловості, а також як можна поліпшити проект.

Головною нагородою конкурсу IntelEcoUkraine є право представити свій проект та Україну на світовому фіналі конкурсу IntelISEF, який щороку проходить в Сполучених Штатах Америки.

Додатково, за результатами конкурсу, відбирають представників України на інших міжнародних конкурсах: E(x)plory (Польща), I-SWEEP (США), GeniusOlympiad  (США), INESPO (Голландія).

Цього року у конкурсі взяли участь учні 9-11 класів загальноосвітніх, професійно-технічних і позашкільних навчальних закладів із різних регіонів України. Загалом було представлено 198 проектів у різних секціях. Приємно, що наше місто не стояло осторонь такого конкурсу. Опанасенко Данило здобув перемогу у категорії «Науки про людину»,  Матвійчук Ірина посіла ІІ місце у категорії «Науки про людину», Борзенков Роман виборов ІV місце у категорії «Хімія» та отримав унікальну нагоду представляти Україну на конкурсі наукових робіт IFSES у Мексиці.

Корисний досвід, який діти отримали під час участі у даних конкурсах, стане у нагоді у майбутньому, спілкування з відомими  вченими та науковцями допоможе отримати впевненість в собі,  професійно самовизначитися. Пропоную всім юним дослідникам не втрачати  можливості спробувати себе у науковому пошуку, презентувати свої науково-дослідницькі роботи на різноманітних конкурсах, побачити результативність власного дослідження, здобувати перемоги та відчути радість від успіху.

 

 

Оксана Панкова,
керівник міського територіального осередку МАН
(за матеріалами Національного центру «Мала академія наук учнівської молоді» та Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді)

 

 

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

 

СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ

 

 

Вхід