Чому корисно читати і дітям, і дорослим…

Слід навести наступні причини, чому читання необхідно внести в список щоденних справ і для дитини, і для дорослої людини:

1. Розвиває мислення. При читанні ми більше розмірковуємо, щоб зрозуміти ту чи іншу ідею твору.

2. Знижує стрес. Багатство і ритміка мови має властивість заспокоювати психіку і визволяти організм від стресу.

3. Збільшує словниковий запас. Коли ви читаєте книги різних жанрів, то дуже часто стикаєтеся зі словами, які зазвичай не використовуєте у повсякденній мові. Можна пояснити їх дітям.

4. Додає впевненості. Читання книг робить нас більш впевненими. Коли в розмові ми демонструємо глибоке знання того чи іншого предмета, то мимоволі ведемо себе більш впевнено і зібрано. А визнання навколишніми ваших знань позитивно позначається на самооцінці.

5. Робить нас більш творчими. Креативні люди можуть генерувати відразу кілька відмінних ідей. Читаючи твір, ви можете почерпнути звідти масу ідей, які згодом втілити в життя.

6. Покращує мозкову активність. При читанні ми зазвичай уявляємо багато деталей: персонажів, їх одяг, навколишні предмети. Також необхідно пам‘ятати безліч речей, які потрібні для розуміння твору. Саме тому читання тренує пам‘ять і логіку.

7. Покращує концентрацію. При читанні необхідно концентруватися на змісті твору, не відволікаючись на сторонні предмети. Цей навик дуже корисний при будь-якій іншій діяльності.

Таким чином, ми бачимо, що читання покращує інтелектуальні здібності і позитивно позначається на фізичному і психічному здоров'ї людини.

Якщо ж ваша дитина все-таки не хоче читати, або їй це не цікаво, то скористайтеся наступними порадами:

  • складіть та напишіть книгу разом з дитиною; пофантазуйте, намалюйте разом, розфарбуйте та задекоруйте книжку.
  • зробіть дитину головним героєм книги, наклеївши її фотографії.

Ось які книжки ви можете зробити!

Андрющенко А.О.,
практичний психолог

 

 

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

 

СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ

 

 

Вхід