Як запобігти дитячому суїциду?

10 вересня щорічно відзначається Всесвітній день запобігання самогубствам. Самогубство в сучасному світі є однією з найбільш актуальних психологічних і соціальних проблем. Безліч чинників, з якими стикається людина у повсякденному житті, в певний момент можуть штовхнути її на злочин проти самої себе. Всесвітній день запобігання самогубствам – один із способів звернути увагу людей на цю проблему.

Як запобігти дитячому суїциду у підлітків?

Пам‘ятайте! Особливості молодіжного суїциду дуже специфічні. Основною причиною суїцидальної поведінки є стосунки з батьками; труднощі, пов‘язані зі школою; проблеми взаємовідносин з друзями, в основному протилежної статі.

У підлітковому віці обов’язково навчайте дітей справлятися із стресом і розуміти той факт, що безвихідних ситуацій не буває. Найбільш важливий фактор, що схиляє до суїциду – відчуття безнадійності (уявне або дійсне). Навчайте дітей, що безвихідних та безнадійних ситуацій не буває.

Показуйте частіше свою любов до них, спілкуйтеся.

Покажіть своїй дитині, що вона та її проблеми вас цікавлять, займайтеся спільними справами (без критики і лайки), рушайте на виставки, в музей, кіно.

І говоріть! Обговорюйте різні моменти з життя, розповідайте про себе в такому віці, коли вам несуттєві проблеми здавалися грандіозними, а ситуації – безвихідними.

Якщо у вашої дитини спроба суїциду була, то її треба розцінювати як сигнал «SOS». Адже кожен випадок індивідуальний. Зверніться за допомогою до кваліфікованих фахівців.

Кожного дня в житті дитини відбувається багато подій! Обговорюйте це! Створюйте простір близькості та безпеки разом!

 

Ганна Андрющенко,

практичний психолог

Іванна Шкурай,

практичний психолог

Психологічна служба: 
Архів2023: 

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

 

СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ

 

 

Вхід