Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства»

Соціальна акція «16 днів проти насильства» – щорічна міжнародна кампанія, яка розпочинається 25 листопада, у Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, і триває до 10 грудня – Дня прав людини.

У проміжок між цими датами відзначається:

  • 1 грудня – Міжнародний день боротьби зі СНІДом
  • 2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством
  • 3 грудня – Міжнародний день людей з інвалідністю
  • 5 грудня – Міжнародний день волонтера
  • 9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією

Основними завданнями акції «16 днів проти насильства» є привернення уваги громадськості до двох актуальних проблем: запобігання та протидії домашнього насильства та торгівлі людьми, а також активізація діяльності державних установ та громадських об’єднань задля поєднання зусиль щодо захисту прав людини.

Відповідно до листа управління освіти і науки Броварської міської ради Київської області від 21.11.2019 № 1721 щодо проведення Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» в Броварському навчально-виховному об’єднанні з 25 листопада по 10 грудня 2019 року для учнів 1-7 класів ЗОШ І-ІІ ступенів та учнів 11 класу Ліцею технологічного профілю педагогами закладу було проведено ряд виховних заходів відповідної тематики:

- для учнів ЗОШ І-ІІ ст. організаційно-масовим відділом було підготовлено інформаційний стенд «16 днів проти насильства», з яким мали змогу ознайомитися учні закладу;

- для учнів 1-А та 1-Б класів класні керівники провели бесіди на тему: «Щасливе дитинство без насилля». В ході бесід діти обговорили значення родини для кожної дитини, про взаєморозуміння, взаємодопомогу в сім’ях, про те, що з родини починається країна. Фінальним акордом бесід стало створення виставки дитячих малюнків «Щасливе дитинство без насилля»;

- для учнів 2-А та 2-Б класів класоводи провели бесіди на тему: «Сила не для насилля». Під час обговорення, педагоги звернули увагу дітей на такі людські якості як взаємоповага, взаємодопомога, взаєморозуміння, толерантне ставлення один до одного. За допомогою гри визначили для чого людині потрібна сила. На останок склали обіцянку про те, що не будуть використовувати силу для образ один одного, як доказ створили плакат «Сила не для насилля», на якому намалювали свої руки та написали обіцянки «Моя рука нікого не вдарить»;

- для учнів 3 класу класним керівником було проведено виховну годину на тему: «Насилля проти жінки в українському суспільстві». Учні ознайомилися із видами насилля над жінками, розглянули небезпечні ситуації та шляхи виходу із них. За допомогою створеної відео презентації розглянули роль жінки в українському суспільстві як дбайливої матері, люблячої дружини, берегині родинного вогнища та роду;

- для учнів 4 класу класний керівник провела годину спілкування на тему: «Розірви коло насилля», учні ознайомилися із поняттям насилля та його видами, переглянули короткометражні тематичні відеофільми, а також використовуючи ситуації, вчилися протистояти насильницьким діям та повідомляти у певні служби порятунку;

- для учнів 5 класу класним керівником було проведено бесіду на тему: «Попередження насильства в сім’ї». Під час групової роботи було визначено причини насилля та способи його попередження. За допомогою методу «Мікрофон» учні висловили свої думки щодо проблеми жорстокості в світі.

- для учнів 6 класу класним керівником було проведено бесіду з елементами тренінгу на тему: «Скажемо насиллю: «Ні!»». Під час виконання вправи «Влучне слово» учні підібрали асоціації до слова насилля, а вправи «Міф чи реальність?» визначили хибні та істинні факти про жорстокість та насилля. На завершення та з метою створення в класі позитивного настрою, було проведено колективну вправу «Імпульс єдності».

- для учнів 7 класу класним керівником було проведено годину спілкування з елементами тренінгу на тему: «Ми проти насильства!». Учні познайомились із походженням білої стрічки та синьої стрічки як символів підтримки жінок у боротьбі з насиллям в сім’ї та запобігання насильства над дітьми, створили колаж почуттів, які викликає у них слово «насильство», а при виконанні вправи «Будинок» переконались в тому, що іноді насилля може бути прихованою проблемою.

- для учнів 11 класу вчителем історії було проведено круглий стіл на тему: «Світ без жорстокості та насильства». Учні написали свої очікування від круглого столу і розмістили їх на «Дереві очікувань». Протягом заняття обговорили статистику за 2018 рік з питань насильства в сім’ях, визначили причини даного негативного явища, можливі методи його подолання та недопущення. Переглянути відеоролик «Розірви коло», в якому демонструється, як із покоління в покоління герої передають один  одному сувій, що символізує усталені виправдання насильства у формі українських прислів’їв та приказок. Такий зв’язок, на думку організаторів акції «16 днів проти насильства», крізь час поколінь підкреслює вкоріненість даної проблеми.

Під час проведення акції всі учні Броварського навчально-виховного об’єднання брали активну участь у виховних заходах та проявили відповідальне ставлення до проблеми насилля.

 

 

Поплавська В.В.,

завідуюча організаційно-масовим відділом

Шляхтиченко І.В.,

педагог-організатор

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

 

СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ

 

 

Вхід