Заняття обласного опорного закладу освіти з теми «Організація професійної орієнтації дітей та учнівської молоді»

14 травня 2014 року проведено заняття для слухачів обласного опорного закладу освіти з теми: «Організація професійної орієнтації дітей та учнівської молоді» на базі Броварського навчально-виховного об’єднання Броварської міської ради. Слухачі ООЗО знайомилися з досвідом організації профорієнтаційної роботи у Центрі позашкільної освіти БНВО. До ООЗО завітали: Пєтушкова Л.А., завідувач центру практичної психології і соціальної роботи КОІПОПК, Мартенко О.О., завідуюча науково-методичним центром управління освіти Броварської міської ради, Нечай О.В., керівник міської психологічної служби, Пасічна Т.Ф., методист науково-методичного центру.

Семінарське заняття складалося з теоретичної та практичної частини. Ткачук І.О., директор закладу, познайомила учасників з формами профорієнтаційної роботи у Центрі позашкільної освіти.

Гажала О.А., заступник директора з навчально-виховної роботи, розповіла, що наявний вибір гуртків, студій, секцій, клубів різних напрямів надає можливість дітям відповідно до інтересів і уподобань випробувати себе в різних галузях науки, техніки, мистецтва. 

Всі вони сприяють формуванню професійних здібностей дітей та учнівської молоді. Саме в цей час формується особистий погляд на проблему вибору професії.

Кисіль С.В., методист з профорієнтаційної роботи, презентувала практико-орієнтований проект «Крок у світ професій» та наголосила на тому, що свідоме ставлення до вибору професії розглядається як мотивована діяльність, спрямовану на ознайомлення дітей із змістом професії, практичну апробацію своїх можливостей, оволодіння активними способами підготовки до майбутньої праці, самовиховання професійно важливих якостей.

Бондар К.С., практичний психолог розповіла про форми та методи психолого-педагогічного супроводу профорієнтаційної роботи у Центру позашкільної освіти та зауважила, що тільки спільними зусиллями педагогів та батьків можливо досягти успішного результату. Також Бондар К.С. презентувала роботу Ради дітей та учнівської молоді міста, координацію якої здійснює з листопада 2011 року. Перед слухачами ООЗО виступив голова Ради Юрій Пугач, переконливо довів, що формування соціальної активності відбувається у процесі практичної громадської діяльності.

Під час практичної частини учасники заняття завітали до Педагогічної майстерні (панорама занять з елементами професійної орієнтації), яку підготували та провели керівники гуртків Центру позашкільної освіти БНВО. Слухачі ООЗО побачили:

  • заняття гуртка «Англійська мова» з використанням дидактичних ігор на тему: «Пошта» (Трофанчук Наталія Миколаївна, керівник гуртка-методист гуманітарного напряму позашкільної освіти);
  • заняття гуртка «Чарівні прикраси» на тему: «Подорож у країну листівок» (Матвєєва Лілія Вікторівна, керівник гуртка Зразкового творчого об’єднання «Дивосвіт»);
  • заняття гуртка «Майстерня подарунків» з рухомої іграшки на тему: «Світ професій» (Чернецька Наталія Віталіївна, керівник гуртка художньо-естетичного напряму позашкільної освіти);
  • презентацію досвіду професійної орієнтації у Клубі військово-історичної мініатюри «Десна» (Маєвський Олександр Іванович, завідувач науково-технічним відділом);
  • презентацію інтерактивних форм профорієнтаційної роботи з використанням інформаційно-комунікаційних технологій (Гуназа Леся Миколаївна, керівник фотостудії «Zoom-Zoom»).

Підсумки семінарського заняття «Профорієнтаційний супровід позашкільної освіти» підвели директор БНВО І.О.Ткачук та завідувач центру практичної психології і соціальної роботи КОІПОПК Пєтушкова Л.А.

 

Творче завдання слухачам:

Розробити навчальне заняття або профорієнтаційний захід для учнів 5-9 класів (основна школа) з елементами профорієнтації.

 

План проведення заняття

Презентація досвіду професійної орієнтації у Клубі військово-історичної мініатюри «Десна»

Презентація заняття гуртка «Майстерня подарунків» з рухомої іграшки на тему: «Світ професій»

Презентація "Подорож у країну листівок" до заняття гуртка «Чарівні прикраси»

Презентація "Методи та форми роботи психолого-педагогічного супроводу вихованців Центру позашкільної освіти"

Презентація "Шляхи реалізації професійної орієнтації у Центрі позашкільної освіти"

 

 

 

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

 

СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ

 

 

Вхід