Заходи, спрямовані на запобігання та протидію булінгу у І-му семестрі 2023/2024 н. р.

Поширеним у шкільному віці недоліком поведінки є недисциплінованість і порушення правил поведінки. Причиною недисциплінованості школярів можуть бути наявність у них помилкових понять і уявлень про мужність і сміливість, безстрашність, рішучість, відвагу. Діти часто можуть жартувати один над одним, не усвідомлюючи, що це може комусь нашкодити. Саме цим питанням у жовтні 2023 року були призначені бесіди та виховні години з учнями 1-9-х класів щодо профілактики негативних форм поведінки, важливості збереження сприятливого психологічного клімату у класі.

Так, із учнями 1-4-х класів вихователями груп продовженого дня було проведено виховні заходи на тему «Якщо тебе ображають», на яких діти познайомилися з поняттям «булінгу», які види булінгу є, куди і до кого треба звертатися за допомогою, як правильно треба чинити, коли тебе ображають.

На виховних годинах «Говоримо з дітьми про те, що таке «булінг» класні керівники 5-9-х класів обговорювали різницю між «конфліктними ситуаціями» та ситуаціями «булінгу»; розвивали навички конструктивного вирішення конфліктних ситуацій.

Зауважимо, що з 2020 року, за рішенням ЮНЕСКО, у перший четвер листопада відзначається Міжнародний день боротьби з насильством і булінгом у школі. Це важливе нагадування для всього світу про те, що будь яка форма насильства, пов’язаного зі школою, порушує право на освіту, здоров’я та добробут учнів.

Саме тому, 6–17 листопада 2023 року соціальний педагог Тетяна Кучерява спільно з практичним психологом Іванною Шкурай провели ряд виховних годин у 5-9 класах з нагоди Міжнародного дня боротьби з насильством і булінгом у закладах освіти. Метою бесід було підвищення обізнаності про проблему булінгу, його види та негативний вплив на здоров’я, добробут та навчання дітей.

Серед учнівського колективу 6-9-х класів у листопаді 2023 року було проведено анонімне анкетування з метою визначення проявів насильства чи булінгу у середовищі учнів. Учні базової школи обізнані, що таке «насильство», розуміють, які види насильства існують. 55% учнів відповіли, що про проблему насилля з ними розмовляли в школі, 40% зазначили, що це питання обговорювалося вдома. Тобто, дана проблема знаходиться під постійною увагою і робота щодо профілактики насилля та булінгу проводиться систематично.

На питання «Чи доводилося вам переживати насилля?» - 60% відповіли негативно. 15% відповіли, що переживали насилля у школі від однолітків. Проблема шкільного булінгу не втрачає своєї актуальності і потребує від педагогів подальшої систематичної роботи.

На сайті закладу активною є сторінка «Протидія булінгу», на якій усі учасники освітнього процесу можуть ознайомлюватися з корисною інформацією. Також, інформаційні повідомлення щодо запобігання булінгу (цькуванню) доносяться батькам на батьківських зборах, педагогам – на педагогічних радах і тренінгових заняттях.

Психологічна служба проводить консультування батьків (з приводу вміння встановлювати довірливі стосунки із власними дітьми) та педагогів (з питання управління класом, своєчасного реагування на проблемні ситуації).

Продовжуємо проводити превентивні заходи з попередження ранніх відхилень у поведінці! Бажаємо усім учасникам освітнього процесу душевної чуйності, витримки та сили волі!

 

 

Іванна Шкурай, практичний психолог

Тетяна Кучерява, соціальний педагог

Ганна Андрющенко, практичний психолог

Архів2023: 

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

 

СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ

 

 

Вхід