Майстер-клас «Сучасна писанка»

Кожна писанка це ніби маленький світ.
Тут і 
небо із зорями, і вода з рибами, і дерево життя з оленями й птахами,
і засіяне поле, і трибанні церкви
усе це вималюване у певному порядку для того,
аби підтримати лад та рівновагу у
нашому світі.

 

До Пасхальних свят ще далеко, але для вихованців Центру позашкільної освіти Броварського навчально-виховного об’єднання навмисне заздалегідь, на період весняних канікул, був запланований майстер-клас «Сучасна писанка», щоб ознайомити дітей з різноманітністю та варіативністю виконання сучасної писанки та дати можливість протягом місяця опанувати різні техніки виконання та оздоблення пасхального яйця.

1 квітня 2016 року вихованці гуртків «Чарівний завиток» (керівник Шарик Н.О.), «Майстерня подарунків» (керівник Чернецька Н.В.), «Чарівні прикраси» (керівник Матвєєва Л.В.) активно прийняли участь у майстер-класі, який підготувала Чернецька Наталія Віталіївна, керівник гуртка «Майстерня подарунків». 

Великдень – це свято життя. Ще в давні часи образ яйця українці вважали, як джерело життя, багатства, добробуту.

Писанка – це символ весни, сонця, повернення природи до життя. Пташине яйце, розписане мініатюрним орнаментом, називають писанкою. Назва її походить від слова “писати”, тобто прикрашати орнаментом.

В Україні писанки виконують обрядову, ігрову, декоративну та інші функції. Обрядова функція писанки пов’язана зі святкуванням перших днів Пасхи. Зі свячених писанок починався великодній обід, їх дарували на знак поваги, любові, з побажанням добра. Писанки були своєрідним оберегом у хаті, тому їх намагалися зберегти до наступної весни.

За технікою виконання сучасній писанці передувала крашанка – яйце пофарбоване в один колір рослинними фарбами. Із кінця ХІХ ст. поряд із писанками створюються дряпанки і мальованки.

Сьогодні не можна навіть перелічити всі варіанти матеріалів та технік виконання, якими можна прикрасити яйце: аплікація крупами, декупаж, мозаїка яєчною шкаралупою, розмальовування фарбами, оздоблення елементами квілінгу, обв’язування нитками за допомогою гачка, плетіння бісером, аплікація мереживом, витравлювання, модульне оригамі, намотування нитками, вишивка стрічками, оздоблення технікою «канзаші», тощо. (На майстер-класі ознайомлення з цими поняттями відбулося завдяки мультимедійній презентації «Сучасна писанка»).

Один із варіантів прикрашання – «мозаїка яєчною шкаралупою» було обрано для учасників майстер-класу. Вихованці з позитивними думками та найкращими побажаннями один одному самостійно створювали композицію для поверхні яйця та виконували аплікацію.

Кожна писанка виглядала як маленьке диво на долоні.

І це лише початок…

 

 

Чернецька Н.В.,
завідувач художньо-естетичним відділом

 

 

 

 

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

 

СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ

 

 

Вхід