Цифрова залежність: як бути власником свого гаджету, а не навпаки

Рекомендації для батьків та дітей

Сьогодні смартфони є невід’ємною частиною нашого життя. Вони є корисними помічниками, проте іноді надмірне використання гаджетів викликає залежність.

Неконтрольоване використання смартфонів може завдавати шкоди соціальному життю, психічному та фізичному благополуччю. Виділяють такі причини залежності від телефону:

  1. Відчуття самотності, яке легко заглушити за допомогою спілкування з «друзями» в соцмережах. Таке спілкування дарує ілюзію контакту, тому людина часто перевіряє оновлення та почувається причетною до певних подій у житті.
  2. Проблеми у спілкуванні, невміння будувати стосунки в реальному житті часто стають причиною втечі у віртуальний світ і формування залежності. Крім того, інтернет дає можливість створити кращу версію себе та імітувати життя своєї мрії.
  3. Потреба в увазі. Коли отримуєш повідомлення, «лайки» та коментарі, легко відчути себе цікавим та важливим.
  4. Невміння залишатися наодинці зі своїми думками та почуттями.

Наслідками залежності від гаджетів стають  труднощі в побудові стосунків, втрата задоволення від життя, апатія та низка проблем зі здоров’ям.

Повідомлення з великою кількістю емоджі та стікерів можуть витіснити необхідність у живому спілкуванні, виникають труднощі в існуючих стосунках і в побудові нових. Людина втрачає зв’язок з собою, не усвідомлює своїх потреб та бажань, не вміє зайняти себе чимось, крім гаджетів. Виникають труднощі в адаптації до змін, труднощі в досягненні цілей через втрату здатності зосередитись на важливих завданнях. Людина не радіє тому, що її тішило раніше.

Окрім того, залежність від смартфону може стати причиною погіршення стану здоров’я. Втрачається здатність сприймати великий обсяг інформації,  погіршується пам’ять, підвищується дратівливість та тривожність, турбують  головний біль, погіршення зору, біль у шиї та в спині, порушується якість сну, з’являється надмірна вага.

 

Як позбутися телефонної залежності?

Наступні рекомендації допоможуть Вам використовувати гаджети більш свідомо.

  • Варто зменшити кількість додатків, залишити підписку лише на актуальні та цікаві канали.
  • Змінити налаштування сповіщень, аби надходили лише важливі повідомлення. Повідомлення про кожне уподобання або оновлення статусу в соцмережі лише зміцнюють залежність від смартфона.
  • За годину-дві до сну намагайтеся не користуватися телефоном і не беріть його в ліжко.
  • Вимикайте смартфон на ніч або вмикайте режим «сон».
  • Якщо довго працюєте перед монітором, слід час від часу підніматися та робити легкі фізичні розминки. Навіть мінімальне фізичне навантаження краще, ніж жодного: оберіть те, що подобається, і практикуйте регулярно.
  • Розмежувати робочий та особистий час. Чіткі часові рамки для роботи та особистого життя допоможуть послабити залежність.
  • Пам’ятайте що безглузді діалоги з незнайомцями в коментарях лише «годують» залежність від телефону.
  • Визначте зони без смартфонів — наприклад, спальня та обідній стіл.
  • Перерахуйте 20 справ, які приносять вам задоволення та не пов’язані з гаджетами: нехай вільний час заповнюється приємними заняттями, а не посиленням залежності від екрану.
  • Читайте художні паперові книги.
  • Періодично влаштовуйте вихідний без смартфона. Якщо залежність сильна, спочатку лише думка про це може викликати незгоду. Але – спробуйте!
  • За можливості обирайте живе спілкування.
  • Аналізуйте усе, що читаєте, перевіряйте факти та новини, що викликають тривогу, вчіться мислити критично.

 

Шановні батьки, говоріть з дітьми про здорове користування гаджетами та про те, як зберігати баланс між онлайн та офлайн життям. Відвертість – це завжди хороше рішення. Ваші діти повинні знати, чим саме шкодить довготривале користування гаджетами та чому важливо залишатись в «реальному» світі та мати інтереси в «офлайн» житті.

 

Користуйтеся даними рекомендаціями, та бережіть себе!

 

Використані джерела інформації:

ttps://gdz4you.com/prezentaciyi/informatyka/kompyuterna-zalezhnist-yak-problema-suchasnogo-suspilstva-6902/

https://zapustibiznes.ru/uk/prezentaciya-na-temu-internet---zavisimost---problema-sovremennogo/

https://baxili.ru/uk/staff/prezentaciya-na-temu-internetnaya-zavisimost-prezentaciya-na-temu.html

 

Тетяна Кучерява, соціальний педагог 

Ганна Андрющенко, практичний психолог

Іванна Шкурай, практичний психолог

 

Архів2024: 

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

 

СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ

 

 

Вхід