Законодавче роз’яснення щодо питань булінгу у закладі освіти

Булінг (цькування) – психологічне, фізичне, економічне, сексуальне насильство, зокрема й через електронну комунікацію, що вчиняється щодо малолітньої чи неповнолітньої особи та (або) такою особою щодо інших учасників освітнього процесу.

Питання булінгу регулюється Законом України «Про освіту», Наказом Міністерства освіти і науки України «Деякі питання реагування на випадки булінгу (цькування) та застосування заходів виховного впливу в закладах освіти», Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Типовими ознаками булінгу є:

  • систематичність (повторюваність);
  • наявність сторін: кривдник, потерпілий, спостерігачі;
  • психічна або фізична шкода, яку отримав потерпілий через дії кривдника.

Приклади булінгу:

  • умисне позбавлення їжі, одягу, коштів, іншого майна;
  • примушування до правопорушень;
  • словесні образи, погрози, приниження, переслідування, залякування;
  • вербальна, невербальна чи фізична поведінка сексуального характеру: принизливі погляди, жести, прізвиська, жарти, погрози, поширення образливих чуток;
  • ляпаси, стусани, штовхання, щипання, кусання.

Усі учасники освітнього процесу можуть повідомити про булінг, також можна повідомляти, якщо ви підозрюєте або знаєте про булінг.

У закладі освіти заяви або повідомлення про булінг приймає керівник. Заява може бути усною або письмовою (електронною) в довільній формі.

Відповідно до законодавства, після отримання заяви про булінг, керівник закладу повідомляє територіальний орган Національної поліції та скликає засідання комісії з розгляду випадку булінгу, яка розглядає заяву і ухвалює рішення.

Нагадуємо про адміністративну відповідальність за булінг. Дії, унаслідок яких могла бути чи заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого карається накладанням штрафу в розмірі 50–100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами в обсязі  20 – 40 годин. Якщо булінг учиняє неповнолітня або малолітня особа, то за неї платитимуть штраф і виконуватимуть громадські роботи її батьки. 

 

 Шановні батьки! Пропонуємо для ознайомлення освітні відео «Школа без цькувань», де ви можете дізнатись більше про дану проблему та вашу роль у запобіганні ситуацій булінгу https://osvita.diia.gov.ua/courses/skola-bez-ckuvan-castina-2-batkam.

 

Тетяна КУЧЕРЯВА,

соціальний педагог

Архів2024: 

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

 

СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ

 

 

Вхід