Як бути продуктивним, працюючи з дому?

Працюючи місяць в умовах загальнодержавного карантину дистанційно з дому, я зрозуміла, що важко зосередитися лише на робочих справах. І причиною цьому ряд обставин: обстановка домашня ніяк не сприяє робочому настрою; купа домашніх справ, які збираються, поки я працюю, бо ж всі сидять вдома; необхідність доглядати за дитиною, приділяти їй час, розвивати; потік інформації щодо ситуації у світі та в країні; врешті решт активне цвітіння плодових дерев-весна-сонце за вікном… Продовжувати можна довго, але моя задача принципово обернена. Хочеться поділитися досвідом, як я ладнаю з усіма своїми функціями зараз.

Отже, найперше, треба розуміти, хто Ви – сова чи жайворонок – в який час доби Ваша активність найвища, відповідно слід основну масу роботи запланувати саме на цей час.

Далі, вище пролунала важлива фраза «запланувати». Вдома, як ніде (ну ще у відпустці, але то інша історія), ми схильні розтягувати час так, ніби у нас ще його повнісінько, а потім доводиться доробляти робочі задачі в останню ніч. Щоб цьому запобігти, найкраще планувати свою роботу. По-перше, тримаючи все в голові, ми ризикуємо щось та забути, тому, звільнивши її таким чином, ми звільняємо місце для ідей, як виконати найкращим чином роботу. А, по-друге, виписавши все на листок, ми можемо побачити чітку схему дій (згадаймо, що більшість людей візували). А ще так круто викреслювати виконані завдання зі списку!

Дуже важливо також встановити чіткі часові межі для виконання конкретного завдання, встановити для себе дед-лайн (не «розтягуйте задоволення», виконали і пішли далі!).

Якщо в сім’ї є діти – домовтеся, хто буде розважати/допомагати з уроками, доки ви працюєте, а потім ви міняєтеся – той, хто був з дитиною – працює, а ви приділяєте час дитині (загалом ця порада стосується будь-яких, навіть побутових, задач). Що важливіше: відносини з власною дитиною чи шкільна успішність? Пам’ятайте, виховуйте своїх дітей через призму любові! Карантин закінчиться, ви вийдете на роботу, а сім’я це назавжди – піклуйтеся про неї, любіть та бережіть!

Не забувайте про повноцінний сон, харчування та відпочинок! Особливо зараз в період епідемії: що міцніший імунітет – то міцніший Ваш захист! Тож, робимо зарядку, здорово харчуємося, спимо достатню кількість часу!

Для підвищення ефективності роботи можна відключити телефон/поставити в режим польоту (діє краще, ніж просто беззвучний режим!), закрийте вкладки з соціальними мережами та месенджерами, вимкніть сповіщення, щоб точно нічого не відволікало від роботи.

Не треба хапатися за все й одразу! Поспіх не дасть гарних результатів, та й кому треба робота виконана на тяп-ляп?

Є така порада їсти слона по шматочку, вона про те, що будь-яку справу (навіть мегавеличезну, навіть найнеприємнішу)  можна виконати, якщо поділити її на дрібні задачі, та виконуючи їх поступово.

Інша порада радить їсти жабу першою. Йдеться про те, щоб найпершою виконати ту справу, яку робити ну зовсім не хочеться. Як то кажуть зробив діло – гуляй сміло! Тобто роби те, що більш до душі.

Пам’ятайте про принцип Парето: 80% результату досягається за допомогою 20% зусиль. Тобто слід виокремити основні задачі, до яких слід прикласти зусилля, що подолати більшу частину роботи!

Різні джерела вказують різні числа, але всі сходяться на одному – людина не може бути на 100% сконцентрована весь час, вона втомлюється, відволікається тощо. Тому чудово діє метод Pomodoro, який полягає в тому, що Ви заводите будильник (або вмикаєте програму на телефоні) на певний час, протягом якого працюєте, не відволікаючись. Коли дзвонить будильник – певний час ви відпочиваєте (зазвичай це 40/20 хв, але час може бути індивідуальний, наприклад 45/15, нічого не нагадує?).

Фізичні вправи чудово розганяють кров та стимулюють мозкову діяльність, тому, коли відчуваєте нудьгу, втому, виснаження (якщо все таки не користуєтеся методом Pomodoro), встаньте, зробіть кілька вправ (ще ваша спина неодмінно скаже «спасибі!», бо хто ж контролює своє положення сидячи за комп’ютером?).

Не забувайте пити воду! Навіть якщо є легке відчуття голоду, краще випийте склянку води.

Бережіть свої очі! В перервах робіть гімнастику для очей (можна легко нагуглити!)

Завжди доводьте почату справу до кінця! Незавершені справи муляють та заважають рухатися далі!

В час інформаційного перевантаження важливо побути наодинці, заземлитися, зрозуміти, де ти в цьому світі, що є дійсно цінним, для цього важливо зупинитися та побути в тиші, помедитувати. Ніякої містики, просто зайняти зручну позу, закрити очі та зконцентруватися на своєму диханні, думки, що будуть виринати просто уявно здмухувати, як хмаринки, лише ваш вдих-видих, вдих-видих. Можна включити музичний супровід – звуки природи чи інструментальну музику, все індивідуально.

Залишайтеся продуктивними, любіть своїх близьких, будьте здорові!

 

Практичний психолог
Вікторія Чуняк

 

 

Архів2020: 

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

 

СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ

 

 

Вхід